Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Albenga -en gömd skatt

Lämnar Alperna och kör Brennerautobahn söderut. Vägen är otroligt vacker och varje gång tänker jag att man borde göra fler avstickare. Vi har gjort en del som Bolzano, Trento och olika alpdalar och det känns som att det finns hur mycket som helst man skulle vilja besöka. Det är alltid lika fascinerande att se hur bebyggelse och landskap ändrar karaktär när man närmar sig Lago di Garda. Från frodiga gröna alpängar, höga berg och idylliska alphus till ett annat ljus, vinodlingar och den typiska norditalienska bebyggelsen. Ibland kör vi av mot sjön och stannar till för lunch i någon av dessa magisk vackra små byar, men i dag flyter det på så bra att vi nöjer oss med en vars en smörgås på ett ställe längs motorvägen. På så sätt kommer vi att hinna se mera av Albenga, dagens mål. Vi kör genom tunnlar och över broar, nedåt och så plötsligt ser vi det turkosa Medelhavet, jag tröttnar aldrig på den vyn, när man kört över sista bron strax utanför Genua och det dyker upp i fjärran.

Det dröjer inte länge förrän vi ser skylten, Albenga. Viker av, kör förbi en del affärs- och industribyggnader och undrar om det verkligen är denna stad som lär vara så fantastisk. Så plötsligt är vi där, i det mest förtjusande historiska centrum. Centrum är i stort sett bilfritt och vi hittar parkering vid floden utanför de höga murar som avgränsar den gamla staden från det nya. Hjälpsamma italienare visar vägen när vi rullar fram våra väskor. Stannar mitt på ett förtjusande torg. Är det här? Ja, då ser vi porten till ett gammalt palats. Ringer på klockan, porten öppnas och ned för den stora trappan kommer en mycket rar kvinna. Vi har kommit rätt och Palazzo Lengueglia överträffar alla våra förväntningar. Det är som att befinna sig i en saga och här ska vi sova i natt. Palatset är från 1600-talet, men det finns rum med delar från 1000-talet. Allt pietetsfullt renoverat och det märks att de otroligt rara och trevliga ägarna brinner för sin uppgift – att bevara historiska skatter. Det ger en alldeles speciellt känsla att vara i ett sådant palats och det känns som om historien viskar i varje hörn.

Vi byter snabbt om till lätta kläder innan det dags att utforska denna lilla pärla. Vi blir helt betagna i Albenga, tornen, borgen, kyrkorna som alla är bedövande vackra, men kanske det är framförallt atmosfären och stämningen som förför oss. Vi träffar massor av trevliga människor som till exempel när jag frågar en dam om var man kan köpa flaskvatten och hon säger behöver ni bara ett par flaskor kan ni av mig för det är ett stycke att gå, eller när vi letar efter en bankomat och ett ungt par promenerar före och visar vägen. I den lilla vinbutiken där vi hälsas som vi vore nära vänner. Lägg till detta en sen och uppsluppen stämning överallt mellan de viskande gamla byggnaderna och det blir fulländat.

Vi slår oss ner på en servering vid ett av vackert torg, beställer in vars ett glas vin. Den trevlige servitören fyller på glasen utan att vi behöver betala för det. Mörkret lägger sig och byggnaderna blir om möjligt än mera magiska. Tittar på klockan, det börjar bli dags för middag. Palatsets förtjusande ägare har bokat bord till oss på en liten restaurang dit lokalborna och gäster från mera mondäna grannorter som San Remo vallfärdar till för att äta farinata. Vad är då farinata? Ja, den är svår att beskriva – måste avnjutas på plats, men det kan väl bäst beskrivas som någon sorts kikärtspannkaka, grillad i vedeldad ugn, helt fantastiskt gott. Till detta dricker vi ett lokalt vin som passar stället och maten som hand i handsken!

Mätta och nöjda går vi ut i den ljumma liguriska natten och får veta att det ska vara fyrverkerier och musik för att fira något helgon. Jag älskar italienarnas livsglädje och deras förmåga att ta alla tillfällen i att fira. Det är söndag kväll, massor av glada människor i alla åldrar njuter av kvällen och av livet.

Efter en underbar frukost i palatset fortsätter vi att utforska denna ljuvliga lilla stad och vi båda överens om att vi snart måste komma tillbaka!

 

Historiens vingslag hörs överallt!

Här – vid detta förtjusande torg – ligger ”vårt” palats!

Ett av de tre fantastiska sovrummen – detta med en vägg från 1000-talet!

Magisk skönhet!

En av många förtjusande butiker i de vindlande gränderna!

Puppo Farinata – missa inte detta ställe om du kommer till Albenga!

Skymningen lägger sig – men än är det gott om tid för shopping!