Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Alberobello – byn som förflyttar en till drömmarnas värld

Det vilar en förtrollande skönhet över många platser i Italien. En mindre välkänd, men förförande vacker region är Apulien eller Puglia. Då har vi kommit söder om Rom och befinner oss i ett helt annat Italien än mondäna Milano eller intellektuella Bologna. Lite av det Italien som speglats i så många filmer. Ett speciellt ljus, en annorlunda atmosfär och ett landskap som är en fröjd för ögat möter oss när vi kör på vindlande småvägar mot den lilla trullibyn Alberobello. Vad är en trulliby? Jo, bebyggelsen i det gamla centrat i Alberobello består nästan helt och hållet av konformade, små vitkalkade hus. Alberobello med sina drygt 11000 invånare påminner om en sagostad för små hobbits snarare än en väl fungerade modern stad. Ja modern och modern. Kanske inte vad beträffar bebyggelsen, men för övrigt. Husen har gigantiskt tjocka kalkstensväggar som stänger ute hettan under sommaren och behåller värmen på vintern. Vitkalkade och ofta sinnrikt dekorerade.

Efter några timmars färd längs vackra vägar parkerar vi då bilen på torget och beger oss på jakt efter hotell Trullidea (jag skojar inte – det heter så). Hettan slår emot oss och jag är allt lite skeptisk när vi checkar in och det visar sig att hotellet saknar AC. Den känslan kunde jag besparat mig. Rummet är svalt och skönt. Vilken genialisk byggnadsteknik som både känns ”grön” och hållbar.

 

Gott om blommor och katter i Alberobello

De typiska husen – gata upp och gata ner

Ut för att se oss omkring i denna charmiga lilla by, UNESCO skyddad. Mysiga kaféer, trevliga restauranger och små souveniraffärer ligger lite här och var och alla är mycket vänliga och pratsamma. Vi ber om tips på en trevlig restaurang och en man visar vägen och följer oss till förtjusande Trulli & Puglia Wine bar. Ner för en brant trappa och så befinner vi oss på bottenplan i ett trullihus. Vi beställer in husets antipasto, gott lokalt vin, en perfekt lunch. Ut i det starka solskenet för vidare sightseeing i denna speciella stad. Här finns flera gamla kyrkor och några små museer, men nog är det mest de specifika husen som lockar. Det hela känns nästan overkligt, som att befinna sig i en liten stad för hobbits eller några andra sagofigurer. Mycket annorlunda och mycket charmigt.

Hotell Trullidea i bakgrunden

 

Fascineras av dessa hus – så sinnrika!

 

Gammalt möter nytt

Klockan börjar bli mycket och det är snart dags för middag. Vi har beställt bord på Miseria et Nobilta, och avnjuter en enastående god måltid. Kvällen är ung och vi fortsätter till en av många trevliga barer i den ”nyare” delen. Träffar Massimo och hans flickvän, båda bosatta i Alberobello. Vintrarna är stilla men på sommarhalvåret är turisterma desto flera. Timmen är långt efter midnatt när vi går till vårt hotell där vi somnar ovaggade i ett alldeles äkta trullihus.