Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Barceloneta – havet, stranden och livsglädjen

Städer som ligger vid havsbandet och har höga berg i bakgrunden är något speciellt. Nice och Barcelona är ett par av mina favoriter – och så Rio de Janeiro förstås, i mitt tycke kanske världens vackraste stad. Bergen förgyller på något sätt havets skönhet och ger ett extra skimmer.

Barcelona erbjuder otroligt mångfacetterade upplevelser som konst, kultur, fantastisk arkitektur från ”alla” århundraden, utsökt mat, goda viner, bra shopping, trevliga människor och ett vibrerande nattliv, men var vore staden utan sina stränder och havet?

Barceloneta, ja så kallas området närmast havet och i dag ska vi gå längs nästan hela stranden. Solen strålar från en klarblå himmel och turisterna inte bara solbadar utan doppar sig i Medelhavet. Lite kallt i min smak, men med tanke på att många härhemma glatt kastar sig i böljan vid 17-18 grader, så varför inte? Vi börjar färden nära flotta Hotell W och World Trade Center och promenerar längs havet via Passeig Maritim, strandpromenaden. Utsikten över Medelhavet är bedövande vacker och just här finns inte särskilt mycket strandliv. Det är ganska stilla, men så närmar vi oss Port Olympic och plötsligt sjuder det av liv. Här ligger den ena båten tjusigare än den andra, restauranger och kaféer, livfullt och trevligt. Vi dricker mineralvatten och en cortado innan vi fortsätter längs havsbandet. Solen bränner, bäst att smörja in sig med lite solskydd. Nu ligger de tätt, stränderna. Parasoller och solstolar, strandbarer, försäljare – trots att det är fjärran från högsäsong och så massor som erbjuder iskall Mojito, vi avstår dock!

I stället stannar vi till på Barraca, ett mycket trevligt lunchställe som ligger mitt på stranden. Efter en utsökt paella med iskallt vitt lokalt vin är vi redo att fortsätta vår promenad. Vi går fortfarande längs Passeig Maritim och passerar Akvariet, Maritima Museet och otaliga andra byggnader. Vi ska inte ägna tiden åt strandliv, men Bogatell Beach lär vara en av de bättre stränderna och ett ställe dit många av lokalbefolkningen går för att sola, bada och umgås. Stränderna har ofta rollen av ett vardagsrum, en bar eller ett kafé. Här träffar man sina vänner, pratar om allt och ingenting, spelar beachvolley eller gör något annat.

Det börjar bli sen eftermiddag när vi när vi möter den stiliga El Peix, Frank Gehry´s Gyllene Fisk. Det är en fantastisk skulptur och nu befinner oss i Poble Nou. Vi lämnar havet och stranden och efter en halvtimmes promenad är vi åter vid Torre Agbar som vi såg häromdagen. Benen är trötta så det blir den utmärkta tunnelbanan och vi hoppar av i närheten av Ronda de San Antoinio. Här ligger nämligen Moritz Factory där vi ska dricka en öl och köpa med hem några små roliga souvenirer.

Stranden – havet och bergen i fjärran!

Öppet hav fascinerar och lockar!

Olympiahamnen med alla flotta båtar

Själv har jag jeans men många solar och badar!

Närmar oss Poble Nou och möter ännu en trevlig hamn!

Ståtliga El Peix!