Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Colmar – en pärla i Alsace

Alsace – en av många undersköna regioner i Frankrike – fantastiskt vackert med vinodlingar på soldränkta sluttningar – små byar med korsvirkeshus – utsökt mat – sevärdheter av alla slag – trevliga människor – gemyt – en mix av Tyskland och Frankrike när den är som bäst. Vi är på väg för ett stop-over i Colmar, ibland kallad lilla Venedig och nog gör staden skäl för namnet. Att träda in i Petite Venise med romantiska kanaler och pittoreska hus ger en liten känsla av kusinen Venedig – lika men ändå ack så olika. Var och en med sin charm.

Vi övernattar på ett mycket trevligt designhotell, James Boutique Hotel, nyrenoverat och nyöppnat i en äldre byggnad. Den rara personalen tar emot oss på bästa sätt och efter lång dags körning längs motorvägar är det underbart att sippa på ett iskallt glas vin från Alsace. Det var precis vad vi behövde för att känna oss redo för att utforska Colmar. Vi har varit i Colmar förut så det blev både återseendets glädje och nya upptäckter. Centrum med sina typiska korsvirkeshus är sött som en saga och det vilar ett varmt skimmer över alla byggnaderna. Husen är gamla, en del med anor från 1300-talet och en av stadens stoltheter Maison Pfister från 1537 är en riktig skönhet. När man strövar längs kanalerna i Petite Venise är det som om tiden stått stilla. Slår oss ned på ett kafé, insuper atmosfären och bara njuter. Kaffet är gott, solen skiner och livet leker. Den gamla Saluhallen är förtjusande.

Det gastronomiska utbudet är stort och överallt märks att Colmar är vinets huvudstad i Alsace och en utmärkt inledning om man ska köra längs Route de Vin. Denna gång nöjer vi oss med Colmar och njuter av att bara flanera runt, sitta på kafé, titta på folk och spana in alla vackra byggnader. Vi äter gott, maten är betydligt kraftigare än det Medelhavskök vi lämnat, korvar, sauerkraut och andra specialiteter erbjuds överallt. Själva hittar vi en mysig restaurang vid en av kanalerna i Petite Venice Wistub Brenner där vi inleder med huset gåsleverpaté, fortsätter med kallrökt lax ”a la maison” – till detta underbara lokala viner. Hem genom ett Colmar som tycks vila i drömmarnas ljus. Välkomnas på hotellet med frågan om vi vill ha ett glas lokalt vin innan vi drar oss tillbaka.

Efter en supermysig frukost hinner vi med en liten tur innan vi ska sätta oss bakom ratten och fortsätta norrut. En butik som säljer olika specialiteter från Alsace, viner naturligtvis, men även inlagd sparris av högsta kvalitet, patéer och annat får oss att fylla bilen ytterligare. Vi säger hej då till Colmar och har bestämt oss för att återvända snart igen.

 

 Underbara hus – på väg mot Saluhallen!

Längs denna kanal på väg till Saluhallen ligger massor av mysiga små butiker!

Ännu en charmig gata i centrum!

Ljuvliga blommor överallt!

Underbar inledning på kvällens måltid!

Som en saga!

Upplysta kanaler förstärker sagans skimmer!