Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En av många små pärlor på tyska landsbygden

Lyckligt lottad som kan starta bilen klockan 9 på morgonen och äta lunch i Tyskland. Det ger en känsla av frihet att ta en långhelg i Tyskland lite då och då. Lübeck, Berlin, Hamburg och en mängd tyska pärlor ligger inom nära köravstånd. Denna gång är det ett litet stycke Schleswig – Holstein på tyska landsbygden som är vårt mål. Färjan mellan Rödby – Puttgarden är ett utmärkt stopp och här äter vi en lunch med havsutsikt åt alla håll. Nästa stopp är Lübeck, en stad jag aldrig tröttnar på. Vädret är strålande och en kaffe på Niedereggers uteservering på Rådhustorget är en tradition. Varje gång jag sitter där och blickar ut över torget går mina tankar till gånga tider, man kan höra historiens vingslag viska från de vackra gamla Hansabyggnaderna. Vilka hemligheter bär de på? Sedan kan det inte hjälpas att man tänker på när staden låg i ruiner för inte så längesedan och ett besök i Marienkirche, som skadades så svårt under andra världskriget, kan varmt rekommenderas.

Efter några timmar i Lübeck kör vi vidare ut på tyska landsbygden – det känns lite som vi är på väg ut till ”nowhere”. Passerar små trevliga byar, gröna, blommande och väldigt nordtyska. Det är försommar, fantastiskt väder med temperaturer som mera tangerar högsommar. Så är vi framme vid vårt Romantikhotell, Jagdhaus Waldfrienden, där vi nu ska tillbringa en långhelg. Hotellet överträffar alla förväntningar, och mera romantiskt än vi någonsin kunde ana. Förtjusande rum, middagar och en matsal som förflyttar oss till himmelriket. Lägg till detta att det en av kvällarna är bröllopsfest med lyckligt brudpar och glada gäster – så är romantiken på topp. Efter en god natts sömn och en utsökt frukost är vi redo att ta oss an omgivningen.

Kör genom böljande landskap och en liten bit från hotellet hittar vi en förtjusande liten by eller kanske snarare tysk småstad, Barmstedt. Centrum är småsömnig, men mycket charmigt och allra mest betagande är Schlossgefängnis, kafé och galleri vid kanten av den vackra Rantzeauer See. En gammal fängelsebyggnad, vägg i vägg med slottet, är numera ett mycket trevligt kafé och lunchställe. Man kan kika in i en cell och är glad att man befinner sig här med gott kaffe några hundra år senare. Den omgivande parken är både vacker och romantisk och vi kan räkna till inte mindre än fyra brudpar som får sina bröllop förevigade här via fotografer.

Det är sparrissäsong när vi är här och får ni möjlighet att besöka Tyskland nästa gång det är dags för sparris så gör det. Festligheterna kring denna primör och delikatess är stora och att köpa den vita sparrisen av alla sorter är en upplevelser. Olika kvalitetsgrader, stora, små och en massa annat klassificerar denna läckerhet och överallt annonserar man om olika sparrisevent. Självklart köper vi med oss en massa sparris som senare tillagas hemma.

Det mysiga kaféet i Barmstedt

Lübeck bjuder på många fina gamla byggnader!

Vårt mysiga hotell!

Ett glas rosé före maten

Rantzeauer See

Kaffepaus på kafé Schlossgefängnis