Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Granada – tapas, cava och barer – staden som aldrig sover

Innan jag helt släpper Andalusien för denna gång måste jag dela några av mina matfavoriter i Granada. Spanien är tapas och i Granada är de helt magiska och finns i princip överallt. Tar man en öl eller ett glas vin någonstans ingår alltid en tapas och ofta äter man tapas till middag. Billigt, utsökt gott och med stor variation. Vi hann skaffa oss flera favoriter. Öl och en tillhörande tapas tog vi gärna på El Orgien – Bar de la Buena Vida. Ett trevligt ställe med en ung, multikulturell och bohemisk publik i Albaicin. Hela atmosfären inbjöd till livfulla samtal om politik, kultur och om kärleken till Granada. En annan favorit för tapas till lunch eller tillsammans med ett glas vin före maten blev La Fontana, ett stenkast från hotellet. Mycket trevlig atmosfär och hjälpsam betjäning. Lägg till detta att man kunde få en kaffe där sent om natten och stället var perfekt för oss nattugglor. En välkänd klassiker är Bodega Castaneda och ett glas cava där tillsammans med reserva skinka – wow!

Så till några favoritrestauranger. Var ska jag börja och var ska jag sluta? Vi åt enbart utsökta måltider – överallt och varje dag, men här kommer ändå några favoriter.

TTT – en nyöppnad tapasrestaurang med asiatisk touch. Den hade bara varit öppen i tre veckor, men var fullbokad (tack vare lysande recensioner från någon känd matskribent) och tack vare en personlig kontakt lyckades vi fått bord. Magiskt goda tapas, livfull härlig stämning, fantastisk personal och utsökta viner. Bordsbokning är ett måste. El Trillo ligger i en charmig gränd inne i Albaicin. Otroligt trivsamt, avslappnad atmosfär och deras fisk- och skaldjursrätter är ljuvliga. När vi är där brinner en brasa, men under årets varmare månader har El Trillo en underbar trädgård. Sluter ögonen och ser mig själv sitta där en majkväll, läppjandes på goda lokala viner och samtala långt fram på småtimmarna.

El Quinteto blev en annan favorit med tapas som lyfter en till himmelska höjder. Den inbakade gåslevern ska vi inte tala om. Den var som en dröm. Lägg till detta goda viner, suveränt trevlig ägare, avslappnad och skön stämning och vi har allt som behövs för att skapa en minnesvärd kväll. Sist men inte minst Demasqueros, vars chef är en ung kvinna som fått lysande recensioner bland annat av Guide Michelin. Deras sex rätters avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket är gourmetkök när det är som bäst och detta till en mycket rimlig kostnad jämfört med vad man får betala härhemma i Sverige.

Granada är staden som aldrig sover och flera av tapasbarerna och restaurangerna förvandlas till en sorts musikbarer efter midnatt som till exempel TTT. Här skruvades musiken upp och massor av människor strömmade in för att ta en drink, prata och umgås innan det senare nattlivet sätter i gång. En välkänd partygata är Pedro Antonio de Alarcon. Själva fastnade vi fört en mycket trevliga Loop Bar & Records, Calle San Matias, 8. Alltid fullsatt, bra musik, goda drinkar och en vibrerande stämning.

Nu är det definitivt ”hej då” till Granada för denna gång – snart väntar nya resmål!

 

Bar de la Buena Vida – en av flera favoriter

La Fontana – lunch – men framförallt en sen café cortado innan sängdags

TTT – återkommande favorit!

El Quinteto – deras tapas förflyttar en till höga höjder!

Avsmakningsmenyn på Demasqueros håller stjärnklass!

Nattliv på Loop Bar & Records