Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Granada – vibrerande stad i hjärtat av Andalusien

Efter några timmars flygresa landar vi i Malaga. Det är eftermiddag, solen strålar och nog är det svårt att föreställa sig att det är januari månad. Vi lämnade ett gråruggigt Skåne och befinner oss nu på betydligt behagligare breddgrader. Hämtar hyrbilen och startar mot Granada, som är vårt första mål under denna resa. Färden går genom ett förtjusande vackert landskap. Mandelträden blommar med sina skira spröda blommor, Medelhavet lyser turkost när vi lämnar det i fjärran. Norrut skymtar vi snötäckta berg. Fantastiskt! Efter en dryg timme närmar vi oss Granada, en stad med gamla anor, historiska byggnader, pampiga katedraler, ett av Spaniens mest prestigefyllda universitet grundat 1531, otaliga minnen från moriska tiden och som den okrönta drottningen ser vi henne direkt, Alhambra, UNESCO skyddat och en av Spaniens mest välbesökta byggnader. Granada var morernas sista fäste i Spanien och överlämnades 1492 till Ferdinand den II och Isabella som ligger begravda utanför den mäktiga katedralen. ”Morens sista suck” kallas kullen Padul som ligger strax utanför staden och nog märks det moriska inflytandet, inte minst i den förtjusande gamla stadsdelen Albaicin och det här vi ska bo. Det alltid lika spännande att komma till en helt ny plats. Vi har fått veta att det gamla centrat är bilfritt så antingen taxi till vårt hotell eller släpa väskorna. Valet är inte svårt!

El Ladron del Agua, vårt hotell bjuder på en fantastisk upplevelse. Ett gammalt adelspalats från 1500-talet som nu rymmer 15 förtjusande rum. ”Vattentjuven” som blir hotellets namn på svenska har en extremt spännande historia med mystik och det känns nästan som om väggarna kunde tala. Poesi, vatten, kultur och konst är centrala element i hotellet som utstrålar en sådan värme och vänlighet. Rummen har namn efter välkända spanska poeter och i biblioteket hittar vi originalutgåvor som vi knappas vågar röra. Vår tornsvit är magisk med utsikt över snötäckta berg, den gamla staden och Alhambra. Här skulle vi kunna stanna hela tiden, men nog vore det synd när vi nu befinner oss i denna gamla kulturstad. Snabbt ut i det myllrande folklivet. Fjärran från turistsäsong, vilket passar oss perfekt, men ändå livfull som alla universitetsstäder. Befolkningsmässigt är det ung och levande stad och vi hittar direkt en trevlig cava bar. Stämningen är precis så vibrerande och livlig som man förväntar sig i Andalusien och vi har inte stått många minuter med vår cava innan vi får frågan var vi kommer ifrån och vad vi ska göra i Granada mitt i vintern (ja för oss är det som en varm aprildag med kyliga nätter). Klockan är sen och det är dags för kvällens middag och den inbokade restaurangen överträffar alla våra förväntningar. Återkommer till matupplevelser i ett senare inlägg. Somnar till vackra drömmar om poeter och svunna tider.

Efter en härlig spansk frukost är det dags att utforska Granada. Vi börjar med Katedralen, Santa María de la Encarnación som anses vara ett mästerverk när det gäller spansk renässansarkitektur. Katedralen är vacker, pampig och otroligt ljus invändigt. I anslutning ligger byggnaden och kapellet där Reyos Catholicos, Ferdinand och Isabella har sin viloplats. Efter detta mäktiga besök strosar vi runt i centrum. Atmosfären är underbar, varm och levande, lätt att få kontakt med folk och jag blir omedelbart förälskad. Städer har utan tvekan en själ och ibland klickar man perfekt. Första kaffestopp blir på Grand Café Bib Rambla vid Plaza Bib-Rambla. Här äter vi churros som vi doppar i en tjock het chokladsås. Utsökt gott och till detta dricker vi en spansk café cortado. Centrum är väldigt trevligt med en härlig mix av kultur, mat, vin och shopping. I närheten av katedralen ligger flera trevliga gator som erbjuder allehanda shopping, Calle de Gran Colon och Reyes Catolicos är ett par mycket trevliga gator. Butikerna håller siesta och är öppna på förmiddagen och fram till klockan 20 eller till och med senare. För egen del börjar det bli dags för lunch och vi slinker in på en av otaliga tapasrestauranger. Perfekt lunch som ackompanjeras av ett glas cava. Fortsättning följer från denna härliga stad.

Alhambra från vårt hotellrum

 

I tornrumet – Generalife – sover man gott!

 

Det är vår i Granada – vinter hemma!

 

Churros på anrika Grande Café Bib Rambla

 

Apelsinträd lockar överallt!