Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hamburg – elegans – lyx och utsökt shopping

När man är bosatt i södra Sverige är det enkelt att ta sig till en lång rad trevliga städer i norra Tyskland. Ofta tar vi en tur till Berlin eller Lübeck, men nu i höst var det dags att återse Hamburg, några år sedan vi var där senast. Efter intensiva och fullspäckade veckor med släppet av mina nya bok, Relationer – himmel eller helvete- var vi sugna både på lite avkopplande romance på landet och storstadsbesök. Jagdschloss Waldfrieden, en romantisk oas mitt ute på tyska landsbygden och ändå bara drygt 40 minuter från pulserande Hamburg blev ett perfekt val. Efter en avkopplande dusch klär vi om och är redo för kvällens ljuvliga middag. Det är höstmeny, en utsökt pumpasoppa inleder, följd av anka på tyskt vis innan avslutning, ostar och chokladbakelse. Tyska krogar är inte kända för små portioner och själv ber jag alltid om att få en halv portion (men betalar självklart fullt pris) eftersom det känns trist att lämna mat som varit utsökt god. Vi avslutar kvällen i det mysiga biblioteket med att planera morgondagens Hamburgtur.

Vips är vi där och tack vare GPS hittar vi parkering mitt i city, i Karstadts garage. Tar en snabb tur i varuhuset innan vi går ut på Mönckerbergerstrasse, en av många gator som lockar till inköp. Det pampiga rådhuset och Rådhustorget ligger ett stenkast därifrån liksom St Nicolaikyrkan som står kvar likadan som efter bomberna fallit över Hamburg under andra världskriget. Som alltid när man ser dessa minnesmärken från fasansfulla krig så känner man sig berörd.

Promenerar vidare och njuter av att vädergudarna är oss nådiga, sol och så pass varmt att vi slår oss ner på Condi Lounge som tillhör det vackra lyxhotellet Vier Jahrezeiten. Utsikten över sjöarna är underbar och städer med vatten ger en extra dimension. Hamburg har inte bara två sjöar, utan också massor av kanaler och floden Elbe. Det är alltid lika kul att se pråmarna, lastade med olika varor, glida förbi. Vi går längs sjö nummer ett, passerar Hamburger Kunsthalle, en mycket vacker byggnad (där det just nu pågår en fin utställning av Anita Rée) innan vi är över på andra sidan där ännu ett lyxhotell, Atlantic, möter oss. Tittar på klockan, det börjar bli dags för lunch och vi vänder stegen tillbaka mot centrum. Vi har tänkt äta på det pampiga varuhuset Alsternhaus, grundat 1911. Läget vid sjön är så vackert att bara det är en njutning i sig, liksom kaféet på sjösidan, men vi går in och tar oss direkt upp till livsmedelsavdelningen. Jag älskar att botanisera på varhusens lyxiga mattavdelningar och denna är i klass med Harrods och Selfridges i London, KaDeWe i Berlin för att nämna några. Här finns champagnebarer och otaliga små exklusiva matställen som ostronbar, osthus, japanska deli och många andra. Vi slår oss ned på ostbaren där man kan välja mellan 200 olika sorters ost, eller helt enkelt beställa någon av deras osttallrikar som vi gör. Till dessa ett glas gott vin, kaffe tar vi på en kaffebar och nu är vi redo att fortsätta vår tur i Hamburg. Vi ska ta den nya tunnelbanelinjen till Hafencity och jag kommer tillbaka med mera Hamburg i nästa inlägg.

Det pampiga Rådhuset mitt i centrum

Hamburg är en stad med mycket vatten!

Utsökt lunch på Alsternhaus

Solen tittar fram – så helt OK att sitta ute och dricka kaffe – här på Condi Lounge

Waterhouse District – otroligt intressant – med gamla packhus mm!