Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hamburg – Hafencity – och magiskt vackra Elbphilharmonie

Hamburg är en stad som bjuder på det mesta, inte enbart sitt mera traditionella centrum utan längs floden Elbe har det under senaste åren växt fram en helt ny stadsdel, Hafencity, med en strålande vacker arkitektur där det nya konserthuset Elbphilharmonie, lyser som en tindrande stjärna. Byggnaden har ritats av den schweiziska arkitektfirman Herzog & de Meuron och kan när det gäller skönhet, väl mäta sig med Operahuset i Sydney.

Vi tog den nya metrolinjen till Hafencity/Universitet, och gick av på ändstationen, vacker som ett modernt konstverk. Däremot insåg vi att det nog inte är den närmaste vägen för att besöka vare sig operahuset eller den nya stadsdelen vid Elbe. Första delen av vår promenad gick långs skramlande byggarbetsplatser, men sedan fick vi lön för mödan. Charmiga husbåtar längs piren med flotta bostadshus i fonden. Vänder vi blicken ut mot själva floden Elbe så ser vi i stället pråmar, gigantiska byggkranar och lastfartyg. Vandrar vidare och häpnar över alla läckra byggnader, den ena vackrare än den andra. Här finns en hel del annorlunda butiker med design, barer och restauranger. Hela området signalerar nybyggaranda och liksom väntar på att riktigt finna sin framtida roll. Så är vi framme, vid kronan på verket, Elbphilharmonie med sin magiska skönhet. Det finns möjlighet att boka en rundtur som är fantastisk, men tänk på att den kräver en hygglig fysik eftersom det är många trappor. Utsikten på terrassen är vidunderlig.

Det börjar bli dags för kaffe och lite annat och mitt emot konserthuset hittar vi supertrevliga Carls Bistro. Vi vet att kvällens tre rätters middag kommer att göra oss mer än mätta och nöjer oss med en espresso maccihato och några goda croissanter. Reser oss och styr stegen mot centrum, passerar de vackra gamla packhusen och vips är vi tillbaka vid parkeringshuset under Karstadt, hämtar bilen och kör längs slingriga vägar till vårt mysiga Jagdschloss. Hamburg ger mersmak och vi är överens om att det inte kommer dröja länge innan vi är tillbaka.

Spännande kontraster!

Det byggs överallt i Hafencity.

Vackra konserthuset i Hamburg

Utanför mysiga Carls Bistro

De charmiga gamla packhusen.