Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

London calling – först ut är trendiga Shoreditch

London är ett ”måste” lite då och då.  Varje gång hittar vi, för oss, helt nya områden. Tog en långhelg och bokade ett av British Airways mycket prisvärda paket med hotell, frukost och flyg. Ett tips, kolla datum noga, för priserna skiljer sig åt och är man flexibel går det att göra fynd. Vi bokade ett suveränt fyrstjärnigt hotell i stilla kvarter intill Regent Park och en sju- åtta minuters promenad från vimlet på Oxford Street.

Denna gång hann vi utforska några mycket intressanta och spännande kvarter. Först ut är Shoreditch i East End av London. En gång lite skumma kvarter där dåligt betalda arbetare delade området med kriminella och prostituerade. Slitet och ruffigt. I dag trendigt och hippt. Förvandlingen började i slutet av 1980-talet med att unga intellektuella, konstnärer, författare, musiker och andra sökte bostäder som de hade råd bo i. Så började en del av de mest slitna byggnaderna ersättas med de nya tjusiga skyskrapor som möter en när man hoppar av tunnelbanetåget vid Liverpool Station. Kul är att läckra arkitektoniska mästerverk blandas med slitna, råa och gråa byggnader, en mix som tilltalar mig. Brick Lane med sina gallerier mixade med graffiti är bara ett av många exempel.

Solen strålar från en klarblå himmel och det är riktigt varmt, 16 – 17 grader, inte illa för att vara London i slutet av mars. Börjar med trevliga Spitalfields Market, som lär vara en av de äldre marknaderna i London. Massor av trendig design, mat, drycker och en härlig och livfull stämning. Små läckra mat och kafévagnar möter vid ingången och klart att vi tar en kaffe med oss innan vi ägnar några timmar i dessa trevliga kvarter. Teälskaren får absolut inte missa London Tea Exchange, där man kan botanisera länge.

Lämnar marknaden och promenerar längs spännande gator som erbjuder design, kläder, ekologiska grönsaker, bröd och det finns hur mycket som helst som lockar. Nöjer oss dock med ”ögonshopping” – nästan i alla fall! Strosar längs Shoreditch High Street där det vimlar av trevliga affärer. En av många lockande butiker är Present som har alltifrån snygga kläder och skor till små skrivböcker och suddgummin i form av glassar, popcorn, tandkräm, oreokex – söta så att man får lust att äta upp dem! Klart att några sådana måste följa med hem. Calvert Avenue är en annan mysig gata och där får man inte missa Luna & Curious som erbjuder vuxen och barnkläder, men även fina böcker, anteckningsblock och mycket annat.

Börjar bli sugna på en fikapaus och mitt framför ögonen ligger Aidas, som är ett superläckert kafé, men också en klädbutik. Kombinationen av kläder, böcker, mat och dryck är verkligen av Londons stora tillgångar. Minns första gången vi fikade på Waterstones Bokhandel i Soho och redan då tilltalades av denna mix.

Kärlek vid första ögonkastet, ja Storeditch ger mersmak med sin sköna mix av slitna bakgårdar nästan vägg i vägg med The Clove Club, rankad som världens 26:e bästa restaurang med Michelinstjärna. I området ligger massor av bra restauranger och vi hann njuta av utsökta middagar på några, testa barlivet, men favoritrestaurangerna och nöjesbarerna kommer senare i ett särskilt inlägg.

Slitna bakgårdar mixas med trendiga butiker av alla slag

Gammalt möter nytt i Shoreditch

The Clove – stjärnrestaurang som rankas som nummer 26 i hela världen!

Läcker shopping i Luna & Curious

Ekologiska varor – och kolla bröden!

En av många läckra matvagnar på Spitalfields market – denna i ett gammalt lok!

Graffitti syns på många ställen