Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Magiska pärlor i Provence

Sommar, höst, vår eller vinter? Det spelar ingen större roll för Provence bjuder på ljuvliga upplevelser året runt. Vintern kan vara kylig i bergen och en bit upp kan man kasta sig ut för snörika pister, men nu ska jag berätta om ett par underbara små byar som vi besökt i strålande sol och värme.

I somras tillbringade vi några dagar på förtjusande Maison des Lavandes i närheten av en typisk provencalsk by Seillans. Den är sanslöst vacker där den klättrar upp för berget full av åldriga vackra stenhus. Det är som tiden stått stilla när man går längs vindlande små stenlagda gator, ser blommor, vilande katter, förnimmer doften av örter, vitlök, kisar mot en himmel så blå att man knappas tror det är sant. Byn med sina 2 500 invånare är som en pittoresk tavla- Stämningen är livfull, många sitter med en pastis, ett glas vin eller en glass på något av de små kaféerna. Vi har parkerat bilen uppe på toppen i byn och vi har inte gått många steg förrän en av de äldre männen vid boulebanan börjar tala med oss. Han berättar om gångna tider och när Max Ernst och andra konstnärer levde periodvis i byn.

Ner längs en brant väg, jag är glad att jag inte bär högklackat, så når vi ett helt underbart torg som får mig att tänka på fransk film från 1960- talet. Platanerna skänker välbehövlig skugga och vid torget ligger byns gamla tvättanläggning och turistkontoret. Efter ett besök på turistkontoret har vi med oss underbara gamla vykort som man kunde köpa och har fått veta att byn härstammar från romartiden, kyrkan Saint Léger har anor från 1000-talet liksom att de flesta husen är mycket gamla. Sevärdheter är slottet, de gamla kyrkorna, men framförallt inbjuder Seillans till att bara vara. Vi sitter på ett kafé, dricker mineralvatten och kaffe, pratar med folk och insuper den underbara atmosfären. Kvällstid avnjuter vi sena och långa måltider i byn och jag kommer tillbaka med våra favoriter i nästa inlägg.

En kort resa bort med bil ligger Fayence en annan förunderlig skönhet. Den byn är större, men långt frän en storstad med sina drygt 4 500 invånare, underbara hus, fler kaféer och även fler turister. Det är marknadsdag på torget framför kyrkan och det är alltid lika roligt att njuta av färgsprakande grönsaker, ostar, frukter och en glad och livfull stämning. Kläder och olika ting erbjuds också, själv lockas jag sällan av inköp på marknader, undantaget mat, men det är kul att titta, lyssna och prata med folk. Slottet och den gamla kyrkan bör man inte missa annars är även denna by – att bara vara.

Jag tröttnar aldrig på den vackra naturen som omger dessa byar. Olika nyanser av ockra, lavendelblåa färgen, inte enbart när lavendeln blommar utan den smyckar dörrar, fönsterpartier och ibland hela hus. Vinodlingar, olivlundar och de underbara ockrafärgerna på fälten. Provence är ett av jordens paradis och i nästa inlägg ska jag berätta om några favoritrestauranger!

Underbar utsikt över det provencalska landskapet

La Dolce Vita i Seillans

Underbara gränder som gör en glad

Max Ernst levde under flera år i vackra Seillans

Grönsaksmarknaden i Fayence erbjuder ljuvliga läckerheter

Magiska små gränder som mynnar ut i vackra torg – i Fayence

Klart att man måste ha en glass!