Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Malaga – sol, värme, kultur och en makalös stämning

För många är Malaga liktydigt med billiga flyg för att nå solkusten och alla dess turistorter, man landar, tar hyrbilen och kör vidare utan att se staden. Det är synd för det är en fantastiskt fin stad som har massor att erbjuda sina besökare. Vi bestämmer oss för en heldag i Malaga innan det är dags att ta kvällsflyget till Köpenhamn.

Malaga är staden som har ett av Europas bästa klimat och till och med i slutet av januari visar temperaturen inte sällan på 19 – 19 grader, strålande sol och fullsatta uteserveringar. Läget är magnifikt, vid Medelhavets strand och i fjärran snötäckta berg med Sierra Nevadas fina skidområden. Nyss var vi i gnistrande snö och nu har vi precis parkerat bilen i ett av parkeringsgarage mitt i centrum. Vi stärker oss med en café cortado innan vi ska utforska delar av Malaga. Katedralen blir första stopp och den vakar över det otroligt charmiga historiska centrat. Katedralen är vacker, men också speciell med sitt enda torn. På torget framför hör vi plötsligt Sancta Lucia framföras på italienska av en väl skolad röst och vi strosar runt i den ena gränden charmigare än den andra. Klockan närmar sig halv tre och det börjar bli dags för lunch och vi, som alla andra, letar efter ett bord i solen. Det är fullt överallt, stämningen vibrerande och livlig och atmosfären påminner oss mera om Buenos Aires eller Santiago än om Europa. Där är plötsligt ett ledigt bord som vi kastar oss över och det blir klart tapas och ett glas iskallt vitt vin. Det dröjer inte många minuter innan vi är inbegripna i ett livfullt samtal med grannarna vid bordet bredvid. Servitören är på mycket gott humör och jag kan så pass mycket spanska att jag förstår att han skojar med paret bredvid och frågar var deras barn är. De bjuds på vars ett glas cava och vi säger till varandra att det kanske är någons födelsedag eller bröllopsdag, men vips sitter vi plötsligt också med vars ett glas cava i handen, bara därför att solen strålar, stämningen vibrerar och livet känns härligt. Livskvalitet.

Mätta och glada styr vi stegen mot Picassomuseet. Jag har varit på otaliga Picassoutställningar i världen, men detta känns väldigt berörande och annorlunda. Kanske beror det på att Malaga är hans födelsestad? Jag vet inte, men missa det föralldel inte om ni besöker Malaga. Kikar på klockan, jo vi hinner ta en kopp te på Palacio Nazario, ett trevligt kafé och teteria. Det moriska inflytande märks också i Malaga, men är alls inte lika påtagligt som i Granada. Får syn på, Granier, en underbar brödbutik och klart vi måste ta med ett gott bröd hem till Sverige tillsammans med olivolja, mandlar, Pata Negra och Ibericokorvar. Det kommer att bli en perfekt middag hemma i morgon kväll.

Om vi inte ska missa flyget hem så får vi nöja oss med att se hamnen och havet från bilen, men vi kommer tillbaka till denna underbara stad. Blixtvisiten gav mersmak.

Vackra spanska färger!

Den vackra Katedralen i strålande sol

Det underbara Picassomuseet

Fantastiska gränder med trottoarer rena som salsgolv!

Tapas och iskallt vitt vin känns som en väldigt bra lunch!

Bröd- och kakbutiken hade mycket som lockade!