Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Matminnen, kaféer och shopping i Granada

Förutom kultur, historia och en massa trevliga människor erbjuder Granada matminnen utöver det vanliga. Klassiska ibericoskinkor av alla slag, lomo, mandlar, oliver, ostar, frukter och grönsaker. Kryddor och teer sprider ljuvliga dofter när man botaniserar i de trevliga moriska affärerna. Det ges en förnimmelse av Nordafrika och Mellanöstern, men tempot är mer stilla och ingen utropar sina varor utan man tillåts att i lugn och ro botanisera bland utbudet.

Efter frukost är det dags att handla matminnen och en del annat som ska få följa med hem. Vi börjar i Albaicin och jag har inte gått många steg innan det är dags för dagens första stopp, förtjusande Patio. En underbar butik där man kan köpa väldoft av olika slag, allt tillverkat med naturliga och de bästa ingredienser man kan tänka sig. I källaren finns ett trevligt parfymmuseum och att sitta med en kopp mintte på den vackra gården ger inköpen en extra dimension. Jag skulle kunna köpa nästa hela butiken, men nöjer mig med en läcker mjuk tvål, ett stearinljus och någon sorts välgörande rosenolja.

Solen strålar och det börjar bli varmare, utekaféerna på Plaza Nueva fylls på och klart att man inte kan motstå en kopp kaffe, churros med choklad på Café Torre Bermejas innan vi styr stegen upp längs vindlande Calle Almireceros. Här ligger de arabiska butikerna tätt och blundar jag kan jag se hela vårt hem omvandlat till ett orientaliskt palats, men jag nöjer mig med att köpa några småsaker även om kuddar, orientaliska lampor, plädar och mycket annat onekligen lockar. När man är där så ska man absolut inte missa ett besök på någon av teterierna. Det är avkopplande att smutta på en kopp arabiskt te och säkert ännu mera avstressande att röka vattenpipa, men jag avstod från den förlustelsen. Avslutar inköpen i den moriska stadsdelen med kryddor och teer. Jag gillar att köpa olika matprodukter med hem. På så sätt förlängs resan med hjälp av smaker, dofter och minnen.

För mer traditionell shopping som kläder, smink eller skor så håller man sig i den mera moderna delen av Granada som Calle de Gran Colon och Reyes Catolicos. Här finns H & M men självklart olika spanska klädkedjor som Zara, Mango, Massimo Dutti (ja, det är numera spanskägt det också). Längs gatan ligger också underbara butiker som saluför bröd, kex, kakor, kaffe, teer och mycket annat. På Calle Reyes Católicos hittar man ljuvliga Viandas de Salamanca. En butik fylld av alla sorters skinkor och andra produkter från svartfotsgrisar och andra ibericogrisar. Jag avstår från att försöka förklara de stora skillnaderna mellan den mogna Belota Reserva skinkan och någon annan som för mina ögon är ganska lika, men där skillnaderna är som natt och dag enligt expediten. Stoltheten över de lokala produkterna är påfallande och den återkommer när jag köper olivoljor med hem. Praktiska plåtförpackningar gör att vi vågar packa dessa i resväskorna. Oliver och mandlar måste också med hem.

Nu behöver vi stärka oss med en cortado innan det är dags för lunch. Längs Reyes Católicos ligger flera trevliga kaféer. Slår oss ned på Café Lisboa, beställer in kaffe, kisar mot vårsolen och bara njuter av här och nu. Granadaborna kan konsten att njuta av livet och så snart solens strålar börjar värma så fylls alla uteserveringar och det är svårt att välja ut de bästa kaféerna. Med tanke på att det är fullt överallt så måste alla ha sina favoriter. Vi hinner med några stycken och förutom klassikern Grand Café Bib Rambla återvänder vi flera gånger till Café Lisboa och Almeda café, men även till El Candil för det fantastiska läget.

Om man gillar varuhus så finns Corte de Ingles mitt i centrum. Själv är jag ingen älskare av stora gallerior eller varhus, men i anslutning till Corte de Ingles ligger en ljuvlig delikatessaffär, Mariscal Delikatessen och det är svårt att motstå några läckra iberiska korvar. Mattiderna är sena i Andalusien, vilket passar oss perfekt och nu är klockan snart halv tre så det är dags för lunch. Tapas ett glas vitt lokalt vin och förmiddagen känns fulländad. Återkommer till favoritrestauranger, tapas och nattlivet i ett senare inlägg.

 

 

Väntar på mina churros utanför Café Torrre Bermejas

Skinkor – korvar – allt från finaste Ibericogrisen

Botaniserar bland frukter och grönsaker på torget i Albaicin

En av många trevliga Teterier

Dags för lunch ute i strålande solsken!