Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Med bil ut i Europa

Vi gör det nästan varje år, ibland flera gånger, tar bilen och kör ut i Europa. Det ger en speciell känsla av frihet, att kunna stanna var man vill och se platser som man kanske annars inte kommer till. Nu är det inte så att vi reser helt obokat utan oftast har jag noga letat upp små orter och hotell som verkar vara trevliga övernattningsställen. Fördelen med att ha ett bokat hotell är att man kan köra ganska länge och slipper leta efter hotellrum, vilket kan ta tid om man är kräsen i valet av övernattningsplats och hotell.

Startar vid niotiden och sträckan till Rödby går snabbt. Glada när vi kommer med färjan nästan direkt eftersom vi har närmare 90 mil som dagsetapp. Turas om bakom ratten och kör ett par timmar innan förarbyte. Det är mycket trafik i dag och en hel del köer, men vi lägger mil efter mil bakom oss. Tempot på tyska autobahn är tufft, men hastigheterna är betydligt snällare numera. Kanske beroende på fartkameror lite varstans så det gäller att hålla hastigheten. Sträckor med fri hastighet är inte längre särskilt vanliga. Rastställena är bra, restauranger för den som vill sitta ner en stund, hamburgare och smörgåsar om man vill ha något snabbt, bra kaffebarer på flera rastställen och butik med bra utbud. Sist, men inte minst fräscha toaletter.

Ankomst klockan 19 säger gpsen och det stämmer perfekt. Vi viker av från motorvägen och kör en bit längs stilla och lantliga tyska små vägar. Här är vackert, kuperat med mjuka kullar och så får vi syn på skylten Hünfeld. Vi hittar snabbt till Konrad Zuse, vårt hotell och både det och den lilla byn är en mycket positiv överraskning. Den trevliga och vänliga personalen berättar lite om Hünfeld och vi hinner med en ordentlig sightseeing innan kvällens middag. Nu förstår vi varför hotellet fått det namn det har. Byn genomsyras nämligen av en man vid namn Konrad Zuse, som uppfann världens första dator hemma i sin föräldrars vardagsrum 1941. Konrad Zuse var under många år bosatt och verksam i Hünfeld och här finns bland annat ett trevligt museum där man kan följa hans bana. Den gamla järnvägsstationen från 1860-talet bör man inte missa. Rådhuset och stadskärnan är mysiga och vi slår oss ner på ett litet kafé och tar vars en öl. Solen lyser, det är varmt, den härliga känslan av att vara på väg infinner sig. Vi äter en god middag på hotellet. Kantarellsäsongen är i gång och det är klart att vi väljer säsongen meny. Massor av folk är ute i den vackra kvällen som blir ganska sen. Somnar ovaggade och inleder nästa morgon med en stor tysk frukostbuffé innan det är dags att dra vidare söderöver, mot Alperna. Fortsättning följer.

Stadskärnan – en mix av gammalt och nytt

I Rödby – på väg ut på kontinenten

Det fina rådhuset

Affärsgatan bjuder på flera trevliga små butiker

God tysk öl

En god kantarellsallad till förrätt är aldrig fel!