Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Några favoritrestauranger i Seillans med omnejd

För mig är maten en viktig del av resandet. Dofta, smaka och njuta av lokala specialiteter är underbart. Att sedan köpa med oliver, honung, tapenade, ostar och vin förgyller minnena långt efter hemkomsten. I Frankrike äter man gott och varje region har sina specialiteter. Provencalsk mat tilltalar mig alldeles särskilt, den är lätt och influensen från Medelhavet och det generösa klimatet är tydligt. Fräscha sallader, grönsaker, soldränkta frukter och bär som lockar med sina vackra färger, nötter, mandlar och oliver. Allt detta är en bas som passar mig och lägg till detta pinfärsk fisk, skaldjur och ostron, lantkyckling, lamm – ja var ska man sluta. Desserter, bröd och ostar!

I Seillans med omnejd hittar man en rad av underbara små restauranger och jag ska nämna ett par som tilltalade oss alldeles särskilt när vi var där i somras. Första kvällen, trolsk afton, varmt, ljuva dofter av timjan, vitlök, rosor och vin. Parkerar bilen och vandrar uppåt i förtrollande Seillans, än en gång, glad att jag inte bär högklackat. Så slår vi oss ned på terrassen hos Chez Hugo med sin betagande utsikt. Jag nyper mig i armen för på något sätt känns hela Provence som en saga, men det är på riktigt. Varm sammetsluft och underbar mat, lokalt rosévin och kvällen är fulländad.

En annan favorit blir Gloire de mon Père. Kvällen är mer än magisk, ljuv med en stämning som från en fransk femtiotalsfilm. Jag blir helt betagen och maten kunde ha varit vad som helst. Jag hade ändå älskat stället, men nu erbjuds provencalskt kök när det är som bäst. Ljuva viner, mat och samtal som lyfter oss till himmelska höjder och en otroligt trevlig personal. Ett ställe vi garanterat kommer att återvända till.

Oförglömligt matminne är också den ljumma kvällen på torget utanför Hotel des Deux Rocs. Burratan som inleder aftonens måltid är magiskt god, fisken så färsk att den nästan simmar fortfarande och som avslutning en len chokladmousse. Trevliga samtal med ett franskt par från Paris och natten är sen innan vi drar oss tillbaka.

Avslutningskvällen i Seillans har vi bokat bord på förtjusande Restaurant L´Escourtin mitt ute på franska landsbygden. Till en menu gourmandises vill båda gärna njuta av vin så vi har bestämt oss för att ta taxi. När vår rara värdinna hör detta så erbjuder hon sig att köra oss. Kvällen är ljum, utsikten från terrassen över vinfält och glimrande ljus från en liten by i närheten skapar en förtrollad stämning. Servicen är oklanderlig och maten är magisk – så kan man bäst sammanfatta aftonens smakupplevelser. Lyckliga och mätta stiger vi in i taxin och längs vägen ”hem” ser vi två rävar och en del små vilda djur. Det här är livet när det är som bäst.

Det börjar skymma – på vägen till L´Escourtin

Utanför Gloire de mon Père

Magisk stämning på Gloire de Mon Pere

Fisk så färsk att den nästan simmar!

Chez Hugo!

Burratan hos Eden Roc

Utsökt meny – L´Escourtin