Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

På vindlande vinvägar i Provence – och en skvätt olivolja

Att köra runt och besöka vingårdar är en njutning för alla sinnen. Skönheten i landskapet med vinfält, olivlundar, solrosor i en underbar blandning. Nyper mig i armen för det känns nästan som att kliva in i någon romantisk film om Provence. Nu är det dock verklighet och jag är glad för att bilen har AC. Temperaturen utanför visar på plus 37 grader och det är varmt.

Vi möter inte många bilar och jag undrar om vi verkligen är på rätt väg – ja där ser vi skylten till den första vingården vi tänkt besöka, Chateau des Demoiselles. Namnet är förtjusande liksom slottet och deras ljuvliga viner med det vackra namnet Demoiselles, döpt efter fyra unga kvinnor som levde på 1200-talet. Vi provsmakar viner och pratar med den trevlige unge mannen som älskar dessa viner och det vackra landskapet. Fördelen med att ha bilen med sig är att vi kan köpa flera flaskor som ska förgylla vintern därhemma.

Snart ser vi nästa ställe, Chateau D´Ésclans, en modernare vingård som erbjuder utsökta viner i en betydligt högre prisklass. Klart att vi måsta smaka deras prestigefyllda rosévin Whispering Angels, bara namnet gör en förväntansfull och det är mycket gott. I kväll ska vi njuta av detta vin härhemma i Sverige för att fira min nya bok Relationer – himmel eller helvete som släpptes i går och kan köpas i nätbokhandeln, i Tollgerdt Förlags webbshop (https://www.tollgerdt.se/butik) och hos välsorterade bokhandlare. Livet, resande – ja allt handlar om relationer och det känns som att det kan betyda tur att fira den nya boken med detta vin.

Vi backar tillbaka till Provence och nästa vinbesök, Jas, är lite mera business men erbjuder väldigt bra vardagsviner. Det börjar kännas lagom med vin för idag och på vägen tillbaka stannar vi till i en liten by, dricker kaffe och massor av mineralvatten. Njuter i eftermiddagsskuggan innan vi kör vidare mot en olivoljegård, Domaine Stalenq, som vår trevliga värdinna tipsat oss om.

Stannar bilen i skuggan under några olivträd, möter ett par hundar och några höns innan vi når den lilla byggnaden som tycks vara en kombination av olivoljetillverkning och butik. Ägarinnan är en eldsjäl och entusiast utan dess like. Vi får lära oss massor om olivolja som vi inte hade någon aning om. Så får vi smaka olika sorters olja och blir hänförda. Med famnen full av oljor, oliver och tvålar lämnar vi detta underbara ställe. Solen börjar gå ned och det är snart dags att tänka på kvällens middag. Nästa gång blir det om en resa till några små provencalska byar.

Vinodlingar – provencalska kullar – sol och klarblå himmel – utsökt!

Vininköp!

JAS – ljuvliga ”vardagsviner”

Olivolja – tvålar och en massa andra läckerheter

Entusiastisk eldsjäl som äger Domaine Salenq

Firar natten lång med min nya bok och vinet från Provence – kan det bli bättre!?