Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sierra Nevada – sol – snö och gnistrande pister

Från tidig vår i Granada är nu det dags för vinter- skidor sol och snö. En dryg halvtimme från Granada ligger nämligen Sierra Nevada, Europas sydligaste skidort och gissningsvis den allra solsäkraste. Hämtar bilen i garaget och kör mot Sierra Nevada för en heldag i snön. Solen strålar från en klarblå himmel, landskapet är magnifikt, utsikten över vitklädda bergstoppar storslagen, ja det kan inte bli mycket bättre.

Sierra Nevada, som betyder det snöklädda fjället, har ett unikt läge och det är ofattbart att tänka att en dryg timme därifrån kan man bada i Medelhavet. Sol, bad och kulturella sevärdheter hinner man med på en långhelg i Andalusien. Själva byn påminner om en fransk skidort. Redan i januari är det varmt och man sitta i en kortärmad tröja och njuta av solens strålar, alltså perfekt för sällskap där några vill kasta sig ut i pisterna hela dagarna medan andra kanske föredrar en solstol större delen av dagen. Snön stannar kvar ända till påsk tack vare att nätterna är kalla.

Det är extremt välordnat. Vi parkerar bilen i ett av de stora parkeringsgaragen och sedan väljer man någon av de olika kabinbanorna som tar en upp till toppen. Pisterna, breda och fina, utan trängsel breder ut sig på höjder mellan 2000 till 3000 meter. Den allra högsta toppen för skidåkning är Pico de la Veleta på närmare 3 400 meter. Stämningen, både i byn och uppe på toppen, är avslappnad, vänlig och glad, precis allt annat vi träffat på under våra dagar i Andalusien. Vi blir störtförälskade också i Sierra Nevada. Om man tar kabinbanan till det som heter Borreguiles så finns där flera trevliga restauranger och kaféer. La Alcazaba är något så ovanligt som en riktigt lyxig gourmetkrog uppe på toppen och här njuter vi av en utsökt soppa och ett glas ljuvligt spanskt vin.

Släplifter tar en runt i ett ganska stort system med pister breda som salsgolv och man får känslan av att vara ensam i backarna. När solen sänker sig över bergstopparna tar vi liften ner till byn som ännu badar i sol. Byn bjuder på många barer, perfekta för after ski och det är lätt komma i kontakt med folk. Öppen och härlig stämning. Hotellen varierar alltifrån enklare boenden till riktig lyx, nattlivet lär vara sent och mycket livfullt. Själva ska vi dock tillbaka till Granada för en sen middag och lite barhäng efteråt.

Studerar pistkartan


Ljuvlig gourmetlunch på La Alcazaba

Pister breda som salsgolv!

Sol och klarblå himmel

Massor av fina caféer på toppen

Massor av mysiga ställen nere i byn