Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vindlande gränder, arabiska bad och ”kronan på verket” Alhambra

Efter en ljuvlig spansk frukost på vårt förtjusande hotell Ladron del Agua är det dags att utforska den gamla moriska stadsdelen Albaicin. Ut genom porten och vi möts av strålande solsken. Vi står på Carrera del Darro, en av de äldsta gatorna i Albaicin. Nedanför porlar floden Darro och vänder vi blicken uppåt ser vi ståtliga Alhambra. Romantikfaktorn är hög och vi följer floden. Historiens vingslag flyger över staden. Vart vi än vänder blicken så är det något palats med anor från 1500-talet, eller ett kloster. I flera av de fina gamla husen finns i dag mysiga kaféer, tapasbarer och butiker. Det ligger en glad och öppen, nästan lite flirtig vårstämning över staden och vi kan inte motstå ett av de trevliga kaféerna som ligger vid floden. En café cortado och vi är redo att utforska den gamla arabiska stadsdelen. Spännande att se hur det moriska inflytande fortfarande märks mer än 500 år efter de katolska övertagande. Vindlande små gränder och otroligt charmiga kvarter. Det är backigt så det gäller att ha god kondition. Vi passerar många vackra kyrkor som San Salvador och San Nicholas och har inte gått så långt då vi får syn på en magnifik trädgård med apelsin.- och citronträd, springvatten och ståtliga häckformationer. Innanför grindarna döljer sig ett vackert palats, Palacio de los Cordova.

Vägen fortsätter brant uppåt, vi passerar och byter några ord med en grupp ungdomar som går i den arabiska gymnasieskolan, vilket gör att kultur och språk kan bevaras. Så vrider vägen åt höger och skylten med namnet Sacromonte visar att vi är på rätt väg. I denna uråldriga stadsdel levde människor i grottor och fortfarande bor en del i grottor, om än moderna sådana. Det sägs att flamencon föddes i denna stadsdel. Mysiga kaféer och en och annan liten butik. Dock betydligt färre turister här. Tillbaka mot Albaicin för at klättra upp till Mirador de San Nicholas, som erbjuder en fantastisk utsikt över bland annat Alhambra. Kikar på klockan, ja det är dags för en tidig lunch. Vid Plaza Larga, det mysiga marknadstorget i Albaicin, finns flera trivsamma tavernor där man kan äta goda tapas till mycket resonabla priser.

Tillbaka mot hotellet. Vi har nämligen två tider att passa i dag. Först ut på eftermiddagen är Alhambra. Ingen kan väl resa till Granada utan att se Alhambra, som lär vara Spaniens mest besökta turistmål. Biljetter bör absolut köpas på nätet i förväg. För att slippa köer kan man med fördel hämta dessa på turistkontoret. Så är vi där och det är magnifikt. Solen strålar från en klarblå himmel och vi har turen att det är ”off season”. Likväl är det mycket folk. Palatset och trädgårdarna är fantastiska. För egen del fastande jag ännu mer för sommarpalatset Generalife, ljusare och gladare.

Fyllda av nya intryck och ny kunskap tar vi taxi till hotellet och förbereder oss för nästa hålltid, ett besök på Arab Baths, en morisk gammal badanläggning som ligger ett stenkast från vårt hotell. Att komma in här är som att träda in i en annan värld, en annan tid. Vi läppjar på en kopp mintte innan vi ger oss hän åt denna ljuvliga upplevelse. Bassänger med ljummet vatten, hett vatten, iskallt vatten, allt inramat av svaga, mysiga flammande stearinljus och magiska dofter. Ett besök här är en lisa för kropp och själ och vi kommer ut som pånyttfödda. Lite lektyr och ett glas sherry i hotellets vackra bibliotek gör oss redo för kvällens middag.

 Palacio de los Cordova

 

 

 I den charmiga stadsdelen Sacromonte och solens strålar börjar värma!

 

 

Bedövande vacker utsikt från Mirador de San Nicholas – Alhambra lockar i fjärran.

 

Vilken utsikt – på plats – Alhambra!

 

En kopp mintte innan det är dags att träda in på Arab Baths