Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Båtfärd och elefanter långt ute i djungeln

Efter en ljuvlig frukost vid strandkanten är det dags för dagens spännande utfärd. Hotellets trevliga personal har hjälpt oss att boka en tur ut i djungeln där vi ska bland annat ska få bada med elefanter. Bara det! Pho Kwa kommer från Ngapali Elephant Trekking, som hans bror äger medan Pho själv äger Ngapali Trekking. Ett exempel på samverkan och nätverkande som verkar var väldigt vanligt i Myanmar. Pho visar sig vara en suverän guide, mycket trevlig och kunnig.

Utrustade med vatten, solskydd och en del annat går vi in i minibussen, hämtar upp en ung familj från norra Myanmar och så bär det i väg mot Thandwe där vår guide stannar till för att köpa drickor med mera till oss. Vi lämnar byn och vägarna blir allt smalare och skumpigare och liknar till sist mera en stig än en väg. Så stannar vi och följer Pho längs en smal gång mot floden. Tystnaden är total, undantaget några fåglar. Det är oerhört varmt och jag är glad att vi har gott om vatten. Så ser jag dem, två smala fiskebåtar som dyker upp bakom flodkurvan. Vi kliver ombord, den burmesiska familjen med sina små barn i en båt och vi i den andra.

Det är nästan overkligt att sitta där, glida fram genom djungeln i tystnaden långt borta från allt. Man känner sig ett med livet och tilliten till båtförarna och vår guide är hundra procent. Utan dem vore vi ”lost”. Mobilnät är inget att tänka på, vi är avskilda från den digitala världen. Bara här och nu existerar, en mycket speciell känsla för någon som är van att i tid och otid kasta ett öga på mobilen! En och annan stor fågel glider förbi över oss, någon gång skymtar vi människor vid flodbädden de vinkar och ler mot oss. Ibland blir vattnet så grunt att alla måste hjälpas åt att skjuta på båten, andra gånger stiger vattnet. Det är en mäktig känsla som är svår att förklara.

Efter ett par timmar ser vi en flock elefanter. Några står vid strandkanten, andra ligger i floden. Några barn och elefantägarna är där och via vår guide får vi veta att elefanterna kommer till floden varje morgon och eftermiddag för att bada. Nattetid strövar de fritt i närområdet, fångas in för arbete eller som i dag när vi kommer. Jag hade föreställt mig något souvenirstånd eller försäljning av drycker, men här finns inget av detta. Detta känns befriande naturligt och genuint. Vi går i vattnet, ser när elefanterna njuter och sprutar vatten på varandra och efter en lång stund går de sakta och makligt upp. Vi promenerar längs en smal stig och omges av bördiga odlingar vi sidan om floden. Jordnötter, papaya och andra exotiska växter. Vi smakar färska och utsökt läckra små jordnötter.

Stannar till och där är plötsligt elefanterna igen. Sista biten ska vi rida! Klättrar upp på elefantens rygg med hjälp av ett rep, det är högt och sticker på de bara benen, men det är en ljuvlig känsla att sitta uppe på en elefant med armarna om min kärlek, ett med livet, ett med naturen. Efter en färd genom djungelns ljud når vi ägarnas lilla ställe där det grillas och serveras kalla drycker. Elefanterna matas med sockerrör och de små ungarna är utsökta, väldigt busiga och försöker snappa till sig det man har i handen, springer i väg ut i djungeln, men återvänder strax. Jag undrar hur de får tag på djuren efter natten och får veta att de ofta finns i närheten, men att det krävs visst spårarbete.

Till sist är det dags att bryta upp, promenad ner till floden där fiskarna väntar på oss. På hemvägen möter vi flera som badar i floden och svalkar sig efter dagens arbete på åkrar eller i djungeln. En magisk solnedgång möter oss när vi glider fram längs vattnet och lagom till mörkrets inbrott når vi byn. Hela utfärden är ett ypperligt exempel på lokal samverkan mellan bönder, fiskare och släktingar och mycket varsam turism. Det känns bra. Fyllda av intryck är vi tillbaka på ljuvliga Ngapali Beach Resort.

Vid flodbädden skymtar några som svalkar sig i hettan

På väg till den lilla båten

Magisk upplevelse som gav mersmak

Elefanterna väntar vid strandkanten

Fantastisk upplevelse

Solnedgång över floden