Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dahla – vi gläntar på dörren till en helt annan värld – mitt i Yangon

Dahla – vi gläntar på dörren till en helt annan värld – mitt i Yangon

Är man i Yangon några dagar så är det perfekt och otroligt spännande att göra en dagsutflykt till Dahla. Ett klokt råd är att boka en tur hos någon reseagent. Det finns gruppturer, men man kan också boka en egen guide eller åka över med en fiskebåt och sedan hyra en guide på ön. I Lonely Planet hade jag läst att en bra reseagent är Unchartered Horizons och det visade sig vara perfekt för oss. Vi hoppade in i en taxi tillsammans med Michael – vår guide för dagen. Åkte längs floden och då får man en uppfattning om vilken stor stad Yangon är. Bussar, massor av människor, restauranger på trottoarerna – alla med små plastmöbler – den typ vi köper till barn hemma. Så är burmeserna också slanka och nätta. Efter en färd genom myllrande gatuliv är vi framme vid Rangoon River och den plats där vi ska åka båt för att korsa den breda floden. Jag trodde det var den lilla minifärjan som skulle ta oss över, men det visade sig vara en mycket smal och mycket liten fiskebåt. Lite läskigt när vi puttrade ut bland lastfartyg och en massa fiskebåtar, men också fascinerande att se. Väl framme på andra sidan väntade två män med var sin cykel rickshaw. Jag gillar egentligen inte att andra ska cykla runt med oss, men inser också att detta utgör en arbetsinkomst.

Så börjar en av de mer spännande och intressanta färder vi gjort. Ön är i princip helt bilfri, men cykelvägarna är förvånansvärt bra. Vi passerar byar som från en svunnen tid, pagoder, små butiker och överallt mötts vi av massor av glada barn och ungdomar som vill gör ”high five” med oss. Varma och vänliga leenden från de vuxna. Tre pojkar i 10-12 årsåldern, alla på samma cykel följer oss lång väg. Inbromsning vid ett litet stånd där de säljer palmvin och vi får frågan om vi vill smaka, men tackar artigt nej. Här sitter en grupp ungdomar, dricker palmvin och röker för att fira sommarlovet. Vi talar länge med dem, visar bilder på snö, pratar fotboll och i mitt stilla sinne tänker jag att ungdomar världen över är varandra ganska lika. Säger hej då till de rara pojkarna innan färden fortsätter.

Under de timmar vi är på Dahla ser vi inte en enda västerlänning. På spetsen av ön ligger hamn- och tullkontoret. Alla båtar som ska passera kanalen som leder till den stora Rangoon floden måste betala en tullavgift. Här är öde så när som på tulltjänstemannen och det är sanslöst vackert. Bouganville, havsbomullsträd och annan prunkande grönska. Trots att det är sommarlov kan vi besöka skolor och jag som jobbar med ledning bland annat inom hälso- och sjukvård tittar också in på öns sjukhus som tycks fungera väl, i alla fall för enklare åkommor.

Kor passerar vägen lite då och då. Jordbruk och fiske försörjer de flesta på Dahla och så minimala butiker och restauranger. Vi gör drick- och fruktpaus på en av dem och tur att vi själva är hyggligt nätta och utan besvär kan slå oss ner i vars en minimal plaststol. Solen strålar, många är intresserade och vill prata med oss. Det känns som att befinna sig i en annan värld.

Redan innan vi reste till Myanmar hade jag läst om Thanaka, ett gult pulver som både kvinnor män och barn dekorerar sina ansikten med. Det visade sig vara otroligt vanligt, snyggt tycker jag och thanaka skyddar mot solen, men anses även vara ytterst välgörande för att skapa en vacker hy. Det är en rot eller en bit trä som mals och mixas med vatten. Plötsligt fick jag syn på dessa träbitar och rötter i en av de många affärerna. Jag ber Michael att vi ska stanna för inköp av thanaka. Detta kom att bli en minnesvärd stund som engagerade flera av byinvånarna. Jag fick mitt ansikte målat och många tog foton av mig med sina mobiler. I gåva fick jag flera rötter och träbitar och ingen vill höras talas om att jag skulle betala för mina rötter. Några fick följa med hem, men inne i Yangon hittade jag småningom en affär som sålde färdig thanaka pasta – något enklare än att riva roten på ett rivjärn. I Myanmar har de speciella redskap för denna process men själva saknar vi såklart thanakarivjärn i vårt hem. Klockan börjar bli mycket och det är dags att än en gång korsa floden och redan känns det mycket lättare. Flera av våra nyvunna vänner står på strandkanten och vinkar farväl till oss. Ett av många fantastiska ögonblick som berör.

 

Någon av dessa båtar ska ta oss över den breda och tätt trafikerade Rangoon River

Så är vi på väg över floden

Trevliga och glada ungdomar som dricker palmvin för att fira sommarlovet!

Ett vanligt hus på Dahla

Sommarlovsstängd skola – nästan alla skolor på Dahla var målade i glad turkos färg

Inköp av thanaka och Michael sminkar mitt ansikte med thanaka!

En av många vackra pagoder

Boskapsuppfödning är en viktig inkomstkälla

Drickpaus – i bakgrunden våra trevliga cykelförare!