Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Förförande vackert i hjärtat av Provence

Provence är för många drömmen om livsnjutning och livskvalitet när det är som bäst. Många är de konstnärer, författare och andra som sökt lyckan och livet i Provence. Peter Mayles bok – Ett år i Provence – fick nästan varenda västerlänning att drömma om små vingårdar, marknader, tryffelsvin, varma livfulla kvällar, betagande vackra små byar, lavendel och lyckan.

Vi tillbringar gärna några dagar i södern, ibland i Italien, men ofta i Provence. De senaste åren har befunnit oss ganska nära kusten, men denna sommar längtade vi till just hjärtat av Provence, trakten kring charmiga byar som Gordes, Roussillon, Fontaine de Vaucluse, Bonnieux, Apt – listan kan göras hur lång som helst. Solen strålar när vi kör av Route du Soleil, det doftar lavendel, timjan, oregano, anis – ja södern helt enkelt. Det är några år sedan vi var i trakten och det är sig förvånansvärt likt. Det känns som om tiden står still i denna del av världen, fjärran från trängsel och överfulla stränder vid Medelhavet.

Lavendeln blommar, solrosor glöder och vinstockarna är så frodiga och fina när vi kör längs slingrande småvägar. Lilla Hotel le Cle de Champs ska vara vår vårt hem några dagar och fulla av förväntan svänger vi in på en minimal liten väg. Det blir kärlek vid första ögonkastet när vi välkomnas av det trevliga värdparet. Vårt rum vetter ut mot lavendelodlingar och det är vackert så att inga ord kan beskriva skönheten. I fjärran skymtar vi Roussillon, vår närmaste by. Vi packar upp, tar ett snabbt dopp i den ljuvliga poolen som vi har nästan för oss själva. Det är ett litet ställe och jag tror inte att någon av gästerna är där för att hänga vid en pool – ett par timmar på förmiddagen känns helt lagom för oss.

Roussillon, vår närmaste by klättrar upp för en kulle och är helt enkelt förtjusande med sina röda och ockra färgade hus. Solen lyser när vi strövar längs vindlande gränder och utforskar byn. Det ena huset är vackrare än det andra, allt är gammalt, kaféer, små restauranger ligger runt torget. Slår oss ner på ett kafé bredvid Rådhuset, njuter av en kopp kaffe och en massa mineralvatten. Det är varmt. Strosar runt, kikar in i en och annan liten butik, köper, tvålar och olivolja från trakten.  Middag äter vi på en underbar restaurang, La Piquebaure. Stämningen är sydländskt livfull, maten ljuvlig, underbara lokala viner och trevliga ägare gör att vi återvänder dit fler kvällar.

En del kvällar finns det möjlighet att boka en tre rätters meny vid poolkanten på vårt hotell och det visar sig vara en kulinarisk upplevelse. Madame är en utmärkt kock och monsieur vägleder oss i vinval och annat. Njutningen är fulländad när man ser ljusen från Roussillon, lyssnar på cikadorna och språkar med ett trevligt par från Bologna (staden som jag känner så väl). Avslutar kvällen med ett glas iskallt rosévin på vår terrass, tystanden är total och vi somnar ovaggade.

Gordes ligger några kilometer bort och blir tillsammans med lilla pittoreska Fontaine de Vaucluse ett par av våra utflyktsmål. Gordes är på något sätt sinnebilden av Provence, avmålat av otaliga konstnärer och det är otroligt vackert med alla fina gamla hus. Har tillbringat ett par somrar där och det är sig likt även om nog turisterna blivit ännu fler. En kaffe på torget och igenkännandets glädje när vi återser olika platser.

Fontaine de Vaucluse är också förtjusande, men med en helt annan karaktär. Floden La Sourge utgör hjärtat i denna by med knappt 700 invånare och källan lär vara den största i hela Frankrike. Det är betagande vackert. Längs flodstranden ligger många trevliga kaféer och restauranger. En del kan säkert vara turistfällor, men själva hittade vi ett toppenställe, La Figuiere. Fullsatt, men den trevliga värdinnan ordnade snabbt ett bord på bästa plats, det vill säga nära en av fläktarna, och salladen vi åt var underbar. Om ni besöker byn så missa inte det gamla pappersbruket. Själv blev jag hänförd och kunde stannat hur länge som helst men Sveriges VM match väntade. Besök på vingårdar och i betydligt mindre välkända små byar kommer det mera om i senare inlägg.

Lavendeln blommar överallt i början av juli månad – betagande vackert

Utsikt från vår terrass

Vår fina pool – underbar plats för frukost och middag

Rådhusbesök i Roussillon

Kaffepaus i Gordes

Fontaine de Vaucluse

Magnifik klippa med den röda jorden som karakteriserar trakten kring Roussillon