Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hildesheim – en av många tyska små pärlor

Vi har passerat tankstället Hildesheimer Börde vid Autobahn ett otal gånger på väg söderut. Tankat där, tagit en kaffe, men aldrig ens snuddat vid tankern att köra in i Hildesheim. När jag planerade färden söderöver inför sommarens bilsemester 2018 letade jag som vanligt efter något riktigt trevligt hotell och bra restaurang för övernattningar längs vägen. För vår del är själva färden en viktig del av resandet och därför vill vi ha bra och gärna lite speciella hotell, hinna komma fram så att vi har tid över för sightseeing. Det är inte alltid enkelt att finna de där hotellen som erbjuder det lilla extra för en lagom dagsetapp. Så föll mina ögon på Hildesheim där det fanns ett hotell som verkade väldigt trevligt, Van der Valk Hotell, dessutom med en restaurang som hade fått mycket bra omdömen. Utan alltför höga förväntningar på själva orten svängde vi av motorvägen, körde in i staden och häpnande över den lilla idyllen som mötte oss.

Hildesheim är en gammal Hansastad och det visade sig vara en förtjusande tysk stad med korsvirkeshus som hämtade ur Bröderna Grimms Sagor. Vi checkade in och fick ett underbart nyrenoverat rum med bästa utsikt över sagotorget. Snabb uppfräschning och sedan ut för att utforska staden. Vi inledde med en kaffe på ett av de många kaféerna, besökte Das Knochenhaur Amtshaus, slaktarnas gamla handelshus, numera en trevlig restaurang och bar. Trevliga små affärsgator och plötsligt, bakom det gamla rådhuset, hade man byggt upp en beach på torget. Sand, solstolar, medryckande musik, barer som serverade drinkar av olika slag. Glad stämning, ett väldigt trevligt initiativ. Nere vid floden finns också ett trevligt område med massor av barer och livfullt nattliv.

Hildesheim grundades av Karl den Store och här ligger många vackra gamla kyrkor. St Michaelis, från 1000-talet, är UNESCO skyddad. Får man inte missa. Vi hann också besöka en extremt välsorterad och trevlig vinhandel där vi fick lära oss massor om olika viner av de entusiastiska ägarna innan det var dags att klä om för kvällens middag. Vädret var varmt så trots att vi inte bokat bord på trevliga Restaurang Gildhaus förrän klockan 21 så satt vi ute vid det underbara torget. Efter middagen drack vi ett glas vin på hotellets bar och plötsligt blev vi en del av ett trevligt tyskt bröllop. Samtalen flödade och natten blev sen. Spontana möten när de är som bäst.

Efter en god natts sömn i ljuvliga sängar var vi redo för en makalös frukost innan det var dags att köra vidare söderut.

Torget – som hämtat ur en saga

Utanför vårt mysiga hotell

Strandliv mitt på torget – utan hav men med sand – sol – musik och härlig stämning

Das Knochenhaur Amtshaus

Tysk frukost!