Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Köpenhamn och den ”indre by”

Den ”indre by” betyder hjärtat av Köpenhamn och det är nog den del som de flesta turister besöker när det kommer till Köpenhamn. Kvarteren kring Nyhavn må vara charmiga, men de är otroligt turistiska och själv tycker jag inte att det är särskilt intressant att dricka en öl eller äta smörrebröd på någon av de otaliga turistfällorna så jag skyndar vidare över Kongens Nytorv. Detta vackra torg (uppgrävt för närvarande på grund av utbyggnaden av metron) kantas av pampiga byggnader. Hotell D´Angleterre, kanske Nordens elegantaste hotell, inte minst efter den omfattande renoveringen. Hotellrummen är svindyra, men vill man smaka på lyxen så är det ett nöje att ta ett glas champagne i champagnebaren. Till ett hyggligt pris får man möjlighet att se interiören i detta vackra hotell. En bit bort ligger Köpenhamns eleganta varuhus Magasin du Nord där jag älskar matavdelningen. Elegans, lyx och en massa läckerheter. Nästan alltid bjuds det på avsmakning av godis, mat eller vin.

Svänger för ovanlighetens skull upp längs Ströget, gågatan mellan Kongens Nytorv och Rådhusplatsen. Gatan finns inte på kartan eftersom den egentligen består av fyra olika gator, men alla känner ändå till Ströget. Första delen, fram till Illum, Köpenhamns andra flotta varuhus, som efter en omfattande renovering platsar väl bland sina kontinentala ”kusiner”. Roof – Top erbjuder trevliga restauranger och kaféer och när vädret tillåter kan man sitta utomhus med Köpenhamns takåsar framför ögonen, väldigt romantiskt. Julskyltningen på Illum har tjuvstartat. Efter Illum svänger vi av på gatan som leder oss till Rundetårn, Europas äldsta fungerande observatorium. Gå gärna upp till toppen och njut av den vidunderliga utsikten över Köpenhamn.

Bakom Illum ligger flera trevliga små shoppinggator som Kronprinsens Gade och missa inte förtjusande Perchs Tehandel. Här har tiden stått stilla och man hittar alla sorters te. På andra våningen finns en mysig lokal där man gärna dricker afternoon tea. Andra trevliga gator är Pilestraede med klädbutiker som Norr och Östergade där jag finner stort nöje i att njuta av alla vackra möbler och annan design på HAY House.

 Vi börjar bli sugna på kaffe och styr stegen till Skindergade och American Pie Company. Här kan man smaka de mest fantastiska pajer och namnen är så läckra, vad sägs om en bit Kiss Me Quick eller varför inte en bit The Muddy Nutty Chocolate Peanut Cream. Eftersom vi ska äta lunch senare så är det lagom att dela en paj och till denna njuta av ljuvligt kaffe. Redo att fortsätta. Strax intill ligger Vor Frue Kirke, domkyrka i Köpenhamns stift.

Det är sällan vi missar Torvehallarna när vi är i Köpenhamn och så heller inte denna gången. Botaniserar bland alla läckerheter och handlar några delikatesser med hem (kylväska ligger i bilen) och hinner klart med en liten kaffe. Vädret är milt och vi flanerar långsamt mot Rådhusplatsen som är slutstation för Ströget. Pampigt och elegant och vi passerar Tivoli som förbereder sig för årets julmarknad. Ser på klockan som snart är tre och det känns lagom att äta en sen lunch. Tivoli Foodhall har blivit vår nya favorit. Man kan välja mellan flera små restauranger, äta sin mat var som helst i lokalen eller utomhus, köpa ett glas vin på någon av vinbarerna och avsluta med kaffe. Ett mycket trevligt koncept och vi väljer i dag pizza från Gorms. Mätta och glada går vi ut i det milda vädret och snirklar oss ner på andra smågator innan vi är tillbaka där vi började, till Magasin och där finns också vår bil. Det är dags att köra hem, men som skåningar återkommer vi snart igen.

 

Julen i Köpenhamn börjar med Tuborgs Julhälsningar!

På Illum har julen tjuvstartat!

Alltid roligt att handla blommor i Köpenhamn!

Rundetårn!

En snabb kaffe vid Torvehallarna