Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Landsbygd och spännande små byar i Myanmar

Själv tillhör jag inte de som reser för att tillbringa dagarna på en strand även om den fantastiskt vackra stranden vid Bengaliska Viken är magisk. Det är upplevelserna man söker, mötena med människor från andra länder och kulturer, de som utvecklar och förändrar ens inre som jag vill ha med mig hem efter en resa.

Så trots stillhet och njutning för alla sinnen på vår underbara resort Ngapali Beach Resort vill vi ut och se oss omkring. Det känns självklart att börja med Ngapali, vår egen by. Stiger ut på en brusande och livfull gata. Som västerlänning känns det oerhört exotisk med alla tuctuc, både privata, som taxi och de lite större som transportbussar. Glada skratt, mycket prat, musik och tutande är en kontrast till stillheten på stranden. Nästan alla vi möter är, precis i Yangon, klädda i färgglada longhi, männens i dovare färger än kvinnornas. De flesta är också slanka och smala och den västerländska livsstilen har, tack och lov, ännu inte erövrat Myanmar. Huvudgatan kantas av små butiker och restauranger. Några har karaktären av öppna skjul där det säljs frukt, grönsaker, torrvaror och drickor, andra är mera små hus med glas och dörrar och då med ett större utbud. Vi flanerar in och ut i affärer, stannar till på ett trevligt ställe, dricker kaffe och en mineralvatten. Så hör vi plötsligt någon ropa hej, vänder oss om och där är en av våra trevliga vänner från hotellet.

Klart att vi vill köpa souvenirer av bra kvalitet med hem och vi hittar en mycket trevlig butik där det också finns ett kafé. Ett par longhi, någon blus, fina trätallrikar med mera packas in och den rara kvinnan som tar hand om oss insisterar på att vi absolut inte får gå utan att vi valt några gåvor från henne till oss. Det är bara ett av många exempel på den otroliga gästfrihet som genomsyrar Myanmar.

Efter ett par timmar känns det perfekt att vända tillbaka till hotellet, kasta sig i Indiska Oceanen, slå sig ner på våra solstolar och se ut över en magisk solnedgång. Vad ska vi göra morgon, säger vi när vi njuter av ännu en underbar måltid vid strandkanten? Vi bestämmer oss för att åka till Thandwe, en större ort någon timme bort.

Buss eller taxi undrar de på hotellet nästa morgon när vi delger våra utflyktsplaner. Vi bestämmer oss för taxi och vips står den utanför hotellet, men det är ingen vanlig taxi utan en tuctuc taxi. Vi sätter oss i vars en plaststol uppe på flaket och så bär det i väg genom ett underskönt och exotisk landskap. Trots att det är torrperiod är grönskan otroligt frodig, underbara blommor i alla kulörer, kor längs vägen och många trevliga färgglada små hus. Efter en timmes skumpig färd är vi framme vid marknaden i Thandwe. Vår trevlige taxichaufför lovar att vänta på oss och vi kommer överens om en tid- och träffpunkt innan vi kastar oss ut i det exotiska marknadsvimlet. Här finns allt och lite till, grönsaker, frukt, kryddor, ris, städmedel, verktyg, smink, klassiska longhi, men också moderna västerländska kläder. Alla så är rara och vänliga och det vet inte hur väl de vill oss när vi med hjälp av tecken- och kroppsspråk försöker förklara vad vi vill ha. Jag ska bland annat köpa remover för att ta bort nagellack och visst hittar vi det!

Vi lämnar marknaden för att utforska byn. Affärer, kaféer, små restauranger innan vi plötsligt kommer in i de mest förtjusande gamla kolonialkvarter. Husen är lite slitna, men underbart vackra, alla målade i fina pastellfärger, Nöjda och glada går vi till vår träffpunkt och där väntar vår förare och en färd tillbaka till vårt hotell. Mera följer!

Perfekt ställe för att planera morgondagens utflykt!

På väg att utforska Ngapali

Bygatan med små butiker

Ett av många trevliga hus

Favorit för inköp av hantverk och även ett trevligt kafé

Marknaden i Thandwe

Lätt att hitta vänner med hjälp av ett leende och öppet kroppsspråk

Trevliga kolonialkvarter i Thandwe