Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lätt att låta sig förföras av vackra Champagne

Champagne förför och berör – inte bara den exklusiva drycken som förknippas med lyx och ”joie de vivre” utan det vackra landskapet, fantastiska städer och byar och en oerhört intressant historia. Att vi (Annsofie, som äger Textpalatset, och jag) ska ha vårens skrivarkurs i dessa sköna omgivningar ger helt klart en extra dimension till skapande och författande. Checkar in på förtjusande Grand Hotel de Templiers som ligger centralt. Byggnaden är ett gammalt palats från 1800-talet och historiens vingslag viskar i varje vrå. Allt är så vackert, utsökt personligt serverad frukost, härlig terrass och otroligt rar och tillmötesgående personal. Palatset var ett av de få hus som inte bombades under andra världskriget och nu tangerar vi regionens omvälvande och blodiga historia. Många minnesmärken från tre stora krig de senaste århundradena – fransk-tyska kriget, första världskriget och andra världskriget, mycket lidande, mycket sorg, men också styrka och kraft genomsyrar Reims och dess omgivningar.

Ett stenkast från hotellet stöter vi på en byggnad med en skylt som talar om att här bodde general Eisenhower under tre månader vid krigsslutet 1945. Jag blundar för ett ögonblick, försöker föreställa mig lidandet och miljön där då, öppnar ögonen, kisar mot solen och är så glad att sluppit uppleva ett krig. I dag är Reims en välpolerad, ren och stolt stad. Den ena bygganden pampigare än den andra, trevliga torg där alla sitter ute och njuter av det fina vädret. Vi slår oss ner på Place Forum, beställer var sitt glas champagne, njuter och har det så bra. Det är ett vackert torg med plataner i ena änden och gamla romarlämningar i den andra. Några ungdomar kickar med en boll på gräsmattan framför de romerska bågarna, allt känns avslappnat och glatt.

Hotel de Ville, en liten bit där ifrån är pampigt även om det just nu genomgår en omfattande renovering. Det gamla biblioteket, Biblioteque Carnegie de Reims¸ bör man inte missa. Inte lika stort som Nationalbiblioteket i Dublin, men jag får samma förnimmelser och känner att jag skulle kunna tillbringa timmar här. Läsa och bläddra i gamla böcker. I foajén finns en intressant utställning om boktryckarkonstens historia. Den som är intresserad av konst bör inte missa Musée de Beaux Arts och vill man lyssna på Opera eller bara se en vacker byggnad styr man stegen mot Stadsoperan. Många fina kyrkor som till exempel Remibasilikan som började byggas redan på 1000-talet.

Stadens stolthet – Katedralen, Notre Dame, är svår att missa och denna sällsamma skönhet tronar och vakar över staden. En gotisk byggnad som började byggas redan på 1200-talet och här har många konungar krönts. Kröningen av Karl VII 1429 efter att fransmännen med hjälp av Jeanne d´Arc fördrivit engelsmännen från staden är väl en av de mera välkända. I anslutning till Katedralen finner man  Palais du Tau, en gång ärkebiskopens bostad, som är ett annat tips liksom Stadsoperan

Trevliga kaféer överallt, mysiga torg kantade av moderna butiker eller anrika romerska minnen och så champagnehus, champagnebutiker nästan i vartenda gathörn gör det lätt att tycka om Reims. Fortsättning följer.

Katedralen – vacker som en saga

Ett glas champagne får inleda veckans skrivarkurs!

Här skulle jag kunna tillbringa många timmar – Biblioteque Carnegie

Trevliga kvarter för shopping och kaféliv!

Mysiga kaféer överallt!

Avslutning på vår skrivarkurs!

Strålande sol – blåregn som blommar – en underbar vecka i Champagne