Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Magiska och förtrollande Myanmar

När jag läste boken – Konsten att höra hjärtslag– så var jag fast och planerna på en resa till Myanmar (Burma) tog fart. Sedan resan bokats blev det politiska oroligheter, fokus på etniska konflikter och en hel del medial bevakning, men efter att ha tagit del av kunskap från olika håll så bestämde vi oss för att resa och försöka vara så medvetna turister som möjligt.

Jag har besökt många länder, fler än 80, och jag måste säga att resan till Myanmar är en av de allra mest omtumlande och berörande resor jag gjort. Efter många timmar i luften med Singapore Airlines utmärka plan landar vi en tidig morgon i Singapore. Bara 55 minuter tills planet med destination Yangon/ Rangoon ska lyfta. Köer i immigration, men 20 minuter innan gaten stänger är vi där och lite jetlagade äter vi frukost nummer två ombord, slumrar och undrar om bagaget verkligen ska hinna med!?

Bara namnet Rangoon eller som staden numera heter, Yangon, väcker spännande kittlingar, ska landet likna Laos eller Kambodja, Vietnam eller helt enkelt bara sig själv? Så står vi där vid bagagebandet och yes – våra väskor kommer av, nästan först (man kan lita på Singapore Airlines). Utanför möter oss den rare chauffören från Loft Hotel. Det är 35 grader varmt, livligt, vibrerande och genom intensiv trafik tar han oss till förtjusande Loft Hotell. Kliver av, värmen slår mot oss och förälskelsen är ögonblicklig, känner att Yangon är en stad jag kommer att bli förförd av. Vi möts av resident manager, den trevlige Aung, hans varmt välkomnande personal och iskallt läskande ingefärste. Jag har några favorithotell i världen och Loft Hotel, ett förtjusande boutique hotell mitt i Yangon, placerar sig omedelbart bland dessa. Atmosfären är en härlig mix av gammal kolonialkänsla och modern asiatisk arkitektur. Vårt rum är en riktig pärla i två plan med en takterrass som bjuder på utsikt över hela Yangon. Lägg till detta att sängen, badrummet mm är smyckat med rosenblad. Vi blir helt betagna i detta hotell. Tar en kaffe på den underbara lilla gården, en stilla oas i en myllrande storstad. Beställer bord i Alex´s Gastro & Bar, som kom att bli en favorit.

Nu är det dags att utforska Yangon. Tröttheten efter många vakna timmar är som bortblåst. Staden är varm och vibrerande, ett myller av kontraster där gammalt möter nytt. Det som slår mig mest är alla leenden och den värme som burmeserna i gemen bjuder på, oavsett om det är den som lagar mat på någon av otaliga små gaturestauranger som finns överallt eller någon man bara möter. Majoriteten, oavsett om det är män eller kvinnor, är klädda i den traditionella dräkten, longhi. Männens ofta i mörkare tyg, knutna mitt fram, medan kvinnornas är mera färgglada och knyts runt midjan med ett dolt band. Till bär de flesta kvinnor tunna blusar, ofta i vitt. Väldigt snyggt tycker jag. Merparten är smala och nätta och gatubilden är diametralt motsatt den västerländska där många är överviktiga.

Myanmar kallas ibland de tusentals pagodernas land och vi styr stegen mot Sula Pagoda, en av de mer berömda pagoderna. Den glänser i guld och det råder en så speciellt stämning när man går där. Munkarna i sina orange dräkter, lyckovatten som stänks över oss, vi tänder ljus och får se bilder på när president Obama besökte Sula Pagoden. Vi lämnar ekonomiskt bistånd till den skola och det boende som munkarna driver för hemlösa barn. Buddhismen är en fascinerande religion och jag omfamnas av en värme, glädje och otroligt stillhet trots det brusande livet utanför. Svårt att förklara.

Tillbaka i det vibrerande folkmyllret styr vi stegen till anrika Strand Hotel där vi äter lunch. Slår oss ner och njuter av svalkan, en härlig atmosfär medan vi äter Lahpet Thoke, tebladssallad, specifik för det burmesiska köket. Till detta iskallt vitt vin och massor av mineralvatten och det känns som att vara förflyttad till en annan tid långt borta.

Känner oss pånyttfödda när vi ger oss ut i värmen för att besöka de gamla kolonialkvarten och mycket annat. Mera om detta i nästa inlägg.

Den magiska och förtrollande gården på the Loft Hotel

Härligt att så småningom krypa ner in en skön säng dekorerad med rosenblad

Vår nedervåning – en trappa upp – sovrummet och ytterligare en trappa upp den takterrassen med underskön utsikt

På väg ut i vimlet

”Vår gata”

En av många små gaturestauranger

Fascinerande besök i Sula Pagoden

Sula Pagoden – gyllene – vacker – fylld av mystik