Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ngapali vid Bengaliska Viken förflyttar en till drömmarnas land

Myanmar (Burma) har så mycket att erbjuda och efter några fantastiska dagar i myllrande Yangon är det dags att fara vidare. Vi ska flyga inrikesflyg från Yangon till Thandwe. Yangons inrikesflygplats är flott och modern och vi står vid gaten där det ropas upp en massa flighter till olika destinationer i Myanmar. Så uppfattar vi ordet Thandwe, men nej, det var ett annat flygbolag, men till sist är det då vår tur. Vi stiger ombord på NBZ lilla plan, flygningen går perfekt och vi serveras till och med en måltid.

Så landar vi i en helt annan värld. Smaragdgrönt hav och kritvita orörda sandstränder skymtar, men innan vi kan lämna den idylliska lilla flygplatsen måste vi ha vårt bagage. Några män drar in en kärra fylld av väskor och vi är glada när vi hittar våra. Utanför väntar, som utlovats, en chaufför från vårt hotell, Ngapali Beach Resort. Storögda betraktar vi utsikten, husen och människorna, alla klädda i färgglada longhi under vår färd. Snart är vi framme vid resorten som nu ska vara vårt hem under en vecka. Det är kärlek vid första ögonkastet, vi tas emot med en svalkande drink, visas runt i en förtrollande värld, vacker som en saga, innan vi kommer till vår förtjusande lilla villa. Jag är lycklig som ett barn när jag ser vår egen pool, inredningen, sängen med sina vita florstunna skyddsnät, badkaret, utsikten över Bengaliska Viken där till och med duschen erbjuder havsutsikt. Hand i hand går vi gången ner till havet, inte en människa så långt ögat når, våra solstolar och ytterligare några som tillhör andras villor. Stranden är dock så stor så att det känns som att den är ens egen. Utforskar stranden, hotellet med sitt diskreta SPA, en otroligt vacker pool, ingen där heller. Vi har ännu inte ätit lunch, men får veta att den serveras när man vill, hela eftermiddagen. Kikar på menyn och inser att här serveras rätter helt i vår smak, vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling. Personalen är förtjusande och vi känner oss omhändertagna som barn. Beställer in en lokal sallad där det mesta kommer från trakten och till denna ett glas iskallt vitt vin. Vad mer kan man önska? Jo, en god espresso efter maten.

Nu är vi redo för att flanera på stranden vid Bengaliska Viken, exotiskt värre när vi tänker på att de därhemma har snö och kyla. Sanden är så len och mjuk, vi möter ett par vänliga kvinnor från fiskebyn som ligger en bit därifrån och kommunicerar med hjälp av kroppsspråket. De bär en korg med frukt på huvudet och bjuder oss på vars en mango, lenare, mjukare och sötare än det mesta jag smakat. Dags för första badet, kastar oss i det mjuka ljumma, kristallklara vattnet och bara njuter. Vi hinner en snabb tur ut i byn innan mörkret faller. Det råder en glad och livfull stämning där vägen befolkas av tuctuc i glada färger. Gatan kantas av små butiker, restauranger och kaféer. Merparten av kunderna tillhör lokalbefolkningen. Turister är ännu få i Myanmar och det gör landet extra intressant. Mera om byn och byliv i nästa inlägg.

Klär om, sitter på vår egen lilla gård, hör vågornas kluckande och bara njuter. Snart dags för kvällens middag, fisk så pinfärsk att den nästan simmar fortfarande, grönsaker, utsökta bröd, sallader, maten och drycken är magisk och servicen förstklassig.

Ljuvlig svalka i poolen

Landat på Thandwes flygplats och väntar på våra väskor

Solen börjar gå ned vid Bengaliska Viken

En liten del av vår underbara villa

Magisk solnedgång

Vår alldeles egen pool på vår lilla gård

Frukost med utsikt

En del av den utsökt vackra trädgården