Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nice – konst – kultur och utsökt mat

Nice är ingen storstad, men ändå hittar man det mesta här. Shopping och hav, men också spännande kultur. Allt från gamla romarlämningar i Cimiez till MAMAC med intressant ultramodern konst, kyrkor, palats och en mängd konstskatter. Det finns alltid någon ny utställning, film eller musikfestival. Det är bara att bläddra och botanisera i utbudet.

Efter en god lunch på Café Turin styr vi stegen mot MAMAC som bara ligger ett stenkast bort. Gratis inträde och en tur där är alltid givande. De permanenta utställningarna erbjuder verk av Yves Klein och Niki de Saint Phalle för att nämna några. Själva byggnaden, ritad av Yves Bayard och Henri Vidal, är i sig värd ett besök.

När vi är i Nice så tar vi oss ofta till Matissemuseet, men denna gång är det stängt (i väntan på en ny utställning) så vi får nöja oss med att njuta av atmosfären i parken, den vackra villan och klostret lite längre bort. Utsikten från klosterträdgården är bedövande vacker och vi bestämmer oss för att promenera den något mödosamma vägen till HôpitalPasteur där man kan hoppa på spårvagnen. Vi går trappa efter trappa neråt och till sist är vi framme vid ändhållplatsen och då det känns det skönt att slå sig ner och vila benen. Stiger av vid Place Massena, går ner till havet och flanerar längs Promenade d´Anglais, dricker vars ett glas iskallt rosévin på Ruhl Plage medan vi njuter av en magisk solnedgång över det turkosblåa Medelhavet.

I kväll ska vi prova en för oss helt ny restaurang, L´Ecole de Nice. Jag hittade den i Guide Michelin (som är en mycket bra guide, inte bara för lyxrestauranger) och vi faller handlöst för denna mysiga lilla kvarterskrog, några minuters promenad från ”vår lägenhet” på Victor Hugo. Här finns inte många bord (att boka i förväg är klokt), stämningen är mysig och avslappnad, maten underbar och den unge servitören är uppmärksam och väldigt trevlig. Inleder med husets gåsleverpaté, följt av pinfärsk durade från Medelhavet, ostar och en ljuvlig chokladmousse. Den trivsamma stämningen får oss stanna kvar länge och vi avslutar kvällen tillsammans med kocken och killen som serverar. Vi har långa samtal om Japan, Frankrike och Sverige. Kocken kommer nämligen från Kyoto, en favorit som vi besökte för några år sedan.

Efter frukost på stranden promenerar vi längs havet, förbi Negresco där vi viker av och går in på Rue de Rivoli. Målet är rysk-ortodoxa kyrkan. Innan vi är framme hittar vi en ganska stor butik som säljer alla sorters ryska varor, alltifrån lyxig vodka och mat till godis, tidningar och leksaker. Fortfarande finns det en ganska stor rysk befolkning i Nice. Cathédrale Saint-Nicolas lyser som en krokan med tinnar och torn. Den är underbart vacker och fylld av folk. Det pågår någon sorts gudstjänst, vi stannar en stund och förstår att det är ett barndop.

Ut igen i det strålande solskenet, tittar på klockan och ser att det är dags för lunch på en av våra återkommande favoriter, Oliviera. En måltid där är inte bara utsökt utan också underhållning på hög nivå av de trevliga ägarna.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den förförande goda maten i Nice med omnejd, men avslutar detta inlägg med det gripande besöket på Chagall museet. Det är en magisk, storslagen upplevelse, svår att beskriva i ord. Tavlorna tar nästan andan ur en och att slå sig ner på det förtjusande trädgårdscaféet efteråt är perfekt för att smälta alla intryck. Lämnar Nice för denna gång, men kommer snart tillbaka igen till denna underbara del av vår värld.

 Ruhl Plage – solnedgång över Medelhavet

Den vackra klosterträdgården

Lunch på Oliviera gör en alltid glad

Utsökt förrätt på L´Ecole de Nice

Mysiga Café La Buvette vid Chagall Museet

Ryska delikatesser

Rysk/ortodoxa katedralen