Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Provençalska byar – fjärran från turiststråken

Vaknar till ännu en strålande morgon på vårt lilla hotell och medan vi avnjuter den franska frukosten vid poolkanten så pratar vi om vilka platser vi ska besöka i dag. Ber vår trevlige värd om tips på små orter dit ännu inte så många turister letat sig. Utrustade med en bra karta eftersom vi kommer att köra längs små vägar där ingen GPS fungerar, så kartan blir viktig. Vi kör norrut genom ett bedövande vackert landskap. Snart får lavendelfälten ge vika för de imponerande Gorges de la Nesque. Höga otillgängliga bergsmassiv med mörka träd möter oss. Vi svänger av in i en miniby, Lioux. Går ur bilen, hela byn tycks sova, det är varmt. Här finns ett litet rådhus och ett gammalt tvätteri, en hund skäller, men så möter vi en dam som berättar att den mäktiga klippan heter Madeleine och att byn numera är precis så sömning som den ser ut.

Kör vidare i riktning mot Monieux. Landskapet blir åter ljusare och lavendelfält i olika blåa nyanser avlöser varandra. Det är vackert som i en saga. Tittar på klockan, snart dags för lunch och vi svänger av till Monieux, en liten by i Vaucluse med drygt 300 invånare. Som så många andra provencalska byar klättrar den upp för en klippa, gamla hus, det ena vackrare än det andra. Vi ser postkontor, bageri, tobaks- och tidningsaffär, en liten livsmedelsbutik, alla dock stängda eftersom det är söndag. Går i riktning mot torget och kyrkan högst upp på toppen. Möter ett yngre par och frågar om det möjligen finns en restaurang – och om det gör! Mitt på torget ligger den mest förtjusande restaurang man kan tänka sig, les Lavandes, bara namnet gör mig glad. Det är bara ett problem – helt fullsatt. Par i alla åldrar, familjer, hela släkter äter söndagslunch och den tar tid. Här inte fråga om en snabb rätt utan förrätt, huvudrätt, dessert, en massa vin, kaffe med avec, prat och livsglädje. Vi ser att det finns en uppsättning loungemöbler där ingen sitter och undrar försiktigt om vi skulle kunna få sitta där och äta? Absolut, blir svaret, dock serveras enbart lättare rätter och eftersom vi inte tänkte stanna hela eftermiddagen så passar det oss perfekt. En god ostbricka, bröd och lite vin och vi är redo att utforska mera av byn. Kommer in på turistkontoret, ja ett sådant finns. Där är dock inte människa med undantag för den trevliga damen som arbetar där. Hon blir överlycklig att få besökare, berättar om byns historia och hur det gick till den gången vattnet kom till byn. Vi har svårt att slita oss, men går till bilen för att fortsätta vår tur.

Vi har inte kört långt mellan vindlande lavendelfält förrän vi får syn på en honungsförsäljning. Stannar bilen och går in i den lilla butiken. Möts av ett förtjusande äldre par. Jag får följa med och titta på bikuporna, men inte komma för nära. Risken att bli stucken är stor. Här tillverkas honung med samma metod som gjorts ända sedan antiken och mannen berättar att honung i princip kan förvaras hur länge som helst. Vi köper några burkar och jag föräras med en stor bukett lavendelblommor. I bilen pratar vi om mötet med detta par och att vi sällan har mött så förnöjsamma människor och som så många gånger förr enas vi om att det är inte materiell rikedom som skapar lycka.

Fortsätter genom det bedårande landskapet till byn Sault som med sina knappt 1 400 invånare känns som en jättestad. Det är den naturligtvis inte men här finns massor av små fina butiker, kaféer, restauranger allt inramat av en underbar livfull stämning. Vi tar en kaffe på ett trevligt kafé, kollar in i en del små affärer och gör ett och annat inköp innan vi sätter oss i bilen för att köra tillbaka till vårt hotell. Klockan har blivit mycket och vi vet att en ljuvlig middag väntar på oss vid poolkanten.

Betagande vackra lavendelfält kantar vår väg

Ett gammalt tvätteri i den lilla byn Lioux

Ett underbart landskap möter en överallt

På Les Lavandes i Monieux

Bikuporna på det trevliga stället där vi köpte lavendelhonung

En av många provensalska gränder

I förtjusande Sault

Ännu fler betagande vackra lavendelfält