Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Schweiz – betagande vackert – sjöar, gröna ängar och snötäckta berg

Efter ytterligare något stopp i Tyskland rullar bilen in i välmående Schweiz. Allt är på något sätt perfekt. Vid gränsen finns personer som säljer de obligatoriska vinjetterna, naturligtvis kan man betala med kort och dessutom får man hjälp att klistra fast vinjetten. Trafiken flyter på i en behaglig rytm genom ett magisk vackert landskap. Inga köer, till och med vägkrogarna erbjuder mat av högsta kvalitet. Det enda lilla minuset är priserna. Det är dyrt i Schweiz, inte minst beroende på den svaga svenska kronan, drygt 9 kronor får vi betala för en enda gyllene schweizerfranc.

Vi kommer in från franska sidan via Basel och smidigt slussas vi vidare på vägar genom ett måleriskt vackert alplandskap. Målet för dagen är Luzern och området kring Vierwaldstättersjön i Schweiz. Små välmående orter ligger som pärlband längs sjökanten. En klar och solig sommarkväll får man nästan nypa sig armen för att förstå att det inte är ett vykort. Kör längs sjön som i dag är fylld av båtar. Segelbåtar, små jollar, motorbåtar och så de pampiga kritvita ”ångbåtarna” trafikerar sjön.

Vi ska övernatta i den lilla byn Merlischachen och Jaktslottet som tillhör Swiss Chalet, ett hotell som varit ett stopp over under otaliga bilresor i Europa. Checkar in, bjuds på bubbel och sitter vid sjökanten och bara njuter efter några timmar i bilen. Alla är så gemytligt, personalen välkomnande och väl inne i rummet så känns det nästan som hemma. Jag slår upp fönstret och blir nästan förstummad av naturens skönhet. I fonden välbekanta Rigitoppen, som med sina drygt 1900 meter är det högsta närbelägna berget, men längre bort skymtar snötäckta bergsmassiv som kröns av Sankt Gotthard. Sjön, i dag intensivt blå. Glada skratt från barn och vuxna som simmar längs strandkanten. I bakgrunden hör man alpkossornas bjällror. Idyll så det förslår.

Efter inpackning går vi ner till den mysiga bryggan vid sjökanten och inväntar den båten som tar oss tio minuter bort till idylliska Küssnacht. Båten tutar hemtrevligt och väl framme (det är inte långt) strosar vi i denna välmående stad med ca 12 000 invånare, söt som en liten marsipankonfekt. Här finns trevlig shopping, mysiga kaféer och restauranger. Vi lunchar på pampiga Hotel du Lac Seehof och kan inte annat än njuta av den betagande vackra utsikten över sjön. Efter lunchen behöver vi röra på oss och vi promenerar till Astrid kapellet, vackert beläget precis vid sjökanten några kilometer från centrum.

Här omkom Belgiens unga drottning Astrid, tidigare svensk prinsessa, 1935. Hon vara bara 29 år när bilen, med maken kung Leopold bakom ratten, körde av vägen. Den unga drottningen avled omedelbart och landssorg utbröt i Belgien. En del turister har med sig blommor. Tänker att prinssessans unga ålder när hon dog bidrar till att skapa en tragisk myt kring det hela.

Vi vänder tillbaka till vår egen lilla by och den mysiga terrassen på Swiss Chalet där bord är bokat till kl 21. Schweizarna är kvällspigga och vi är långt från de sista som kommer till matsalen. Stämningen är glad, servicen perfekt och maten utsökt. En fräsch sallad får inleda måltiden tillsammans med ett gott glas vitt vin från Schweiz som bjuder på överraskande goda viner. Stämningen är nästan förtrollande, mätta och nöjda promenerar vi i stillheten mot hotellet. Alpkornas bjällror och Luzernbåtens hemtrevliga tutande är det enda som bryter tystnaden. Vi dröjer oss kvar i denna ljumma alpnatt. Sitter på terrassen och njuter av ljusens skimmer. Snart kallar sängen med sina sköna dunbolster och vi försjunker snabbt i djup sömn.

Utsikt från vårt hotellrum

Vårt mysiga hotell

Båtbryggan

Magnifik terrass på vårt hotell

Ett av många mysiga hus i Küssnacht

Tillbaka i vår by

 

Marché – en av många fina vägkrogar