Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Shopping i Yangon – alltifrån marknader till lyxiga köpcentra

Shopping i Yangon – alltifrån marknader till lyxigt köpcentra

Innan vi lämnar Yangon för att flyga vidare så lite om shopping. Det finns massor att köpa på marknader, i gatustånd, lyxiga Junction Square shopping, men också så kallade rättvisemärkta butiker som stödjer olika sociala projekt. Själv tycker jag att det känns viktigt att försöka handla souvenirer och resminnen i sådana affärer. Vår absoluta favorit blev Pomelo. Här hittar man de mest förtjusande hantverk, longhi, blusar, smycken och alla varor som säljs i butiken har en koppling till något social projekt. Här kunde jag ha handlat hur mycket som helst och det blev en fin vit blus, longhi, smycken och en hel del annat. Priserna för oss är väldigt gynnsamma och själv skulle jag aldrig drömma om att försöka pruta i länder med en helt annan ekonomisk standard än den västerländska. Hla Day är ett annat nystartat socialt företag som säljer hantverk, lite kläder och mycket annat. Jag hittar även thanaka pasta (så slipper jag riva rötterna som jag fick i den lilla affären på Dhala) som jag hoppas kunna använda till sommaren hemma i Sverige (det visar sig nämligen vara ett utmärkt solskydd).

Ingen av oss är särskilt förtjusta i att handla på stora marknader, men man kan inte vara i Yangon utan att besöka Bogyoke Aung San Market (före detta Scotts Market) och jag måste medge att det är som ett skådespel av besöka detta myller av butiker. Här finns allt och lite till. Mat, kaféer, restauranger, kläder, trä, hantverk, målningar, husgeråd, smycken, resväskor, ja säg något som man inte hittar i detta myller. I anslutning till marknaden finns ett par trevliga kaféer, Bar Boon Café, 380 Bogyoke Aung San Road och Easy Café, 30a Bo Yar Nyunt Street. Båda serverar gott kaffe, fräscha smörgåsar och sallader.

Inte långt från denna gigantiska marknad hittar man shopping av ett helt annat slag, nämligen lyxiga Junction City Square som påminner om andra tjusiga varuhus även om de allra mest exklusiva märkena som Dior och liknande saknas. Här finns flera lunchställen och kaféer om man bara vill ha en fika.

Jag lämnar nu Myanmar för skrivarresa till Champagne som jag håller i tillsammans med en författarkollega, men kommer tillbaka senare med mycket mera från helt andra delar av Myanmar.

 

Marknadsmyller

Otaliga små butiker hittar man i princip överallt

Rader av longhi

Hantverk hos Pomelo

Lyxiga Junction City