Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yangon – och livet kring den Gyllene Pagoden

Att skriva om Myanmar och Yangon utan att berätta lite om pagoderna skulle kännas fel. Religionen, det vill säga buddhismen är närvarande och påtaglig överallt i samhället. Pagoderna i Myanmar benämns också som stupor och de symboliserar gemenskap och kärlek. Gyllene pagoder finns överallt i Myanmar och vi besöker några i Yangon, men också när vi reser vidare i landet. Pagoderna kan väl närmast beskrivas som religiösa platser och andligheten är en viktig del i den burmesiska identiteten. Det vimlar av munkar och nunnor och som jag förstår det så bör de unga under en period vara i kloster. Buddhismen, munkarna, spåmän och andetro tycks fortfarande spela stor roll i Myanmar. Kanske är det orsaken bakom den otroliga vänlighet som genomsyrar samhället? Läste någonstans att i Myanmar behövs inga psykologer, man har sin religion och sina medier som hjälper en genom livet.

Den Gyllene Pagoden är den heligaste och viktigaste i hela Myanmar. Vi frågar människor vi talar med om de ofta går dit – och ja – några gånger varje år vill man besöka Swedagon som är det officiella namnet. Vi rekommenderas att besöka pagoden i skymningen, tar taxi dit och en magisk upplevelse väntar oss. Gyllene, guldglänsande tornar den upp sig, två enorma lejon vaktar den ingång vi kommer in genom (ja naturligtvis inte riktiga lejon). Pagoden är placerad på en kulle och själva stupan är 110 meter hög, utförd i äkta guld beströdd med ädelstenar som diamanter, safirer, rubiner och andra. Små guldklockor som pinglar och omgiven av olika byggnader i vitt och i guld, den ena mer betagande än den andra. Pagoden sägs innehålla reliker från fyra olika buddhor. Bygget påbörjades för 2 500 år sedan och stod färdigt på 500-talet e Kr.

Tar av oss skorna (som alltid i en buddhistisk helgedom) och går långsamt den långa gången upp mot själva pagoden. Här råder full kommers, kläder, buddhor och mycket annat som säljs. Andäktigt går vi de många stegen upp till toppen och här väntar, inte bara den gyllene pagoden, utan en värld med flera pagoder, torn, slottsliknande byggnader, blommor, en röst som mässar en bön med ord vi inte förstår, finklädda människor i olika åldrar, munkar, barn, en och annan västerländsk turist. Allt är som en saga och trots att det är mycket folk råder frid och ro. Solen sänker sig och blir till ett glödande klot, allt belyses i ett nytt ljus. Små vaxljus tänds överallt, människor ligger på knä och ber. Jag är hänförd och grips av en stillhet och ro som är svår att förklara. Vi dröjer oss kvar länge i denna magiska värld. Det har blivit mörkt när vi tysta går ner för den långa gången. Hittar en taxi och är snart tillbaka på hotellet. Sätter oss i trädgården med var sin öl och är båda starkt berörda av stunden vid den Gyllene Pagoden.

 

Feststämning och en upplevelse av lycka

Strax på väg upp för den första trappan!

Magisk stämning

Gyllene guld överallt

Offer och böner överallt

Tillbaka på vår mysiga gård