Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ädla drycker – ljuva drömmar – Reims och Champagne

Dessa vackra vinfält

Att resa är en av mina stora passioner, att uppleva, se och möta nya kulturer och olika människor. Givande och berikande. Vi lever i stort sett som vanligt under denna pandemi – håller klart avstånd och tvättar våra händer. Likväl är det något som saknas – och det är resandet – inte det digitala eller via filmer – utan på riktigt. Tills det blir dags, förhoppningsvis i september, planerar och botaniserar vi bland reseminnen och ser vart vi vill återvända så snart vi kan!
Våren 2018 höll jag, tillsammans med en samarbetspartner en skrivarkurs i Reims, champagnens konung eller kanske drottning? Hur som helst är champagne, denna ädla dryck, närvarande överallt i Reims. På kaféer, i butiker, restauranger. Champagne förför och berör – inte bara den exklusiva drycken som förknippas med lyx och ”joie de vivre” utan det vackra landskapet, fantastiska städer och byar och en oerhört intressant historia. Perfekt plats för en fullbokad författarkurs.

Pampigt centrum


Grand Hotel de Templiers var vårt ”hem” några dagar och hit återvänder vi definitivt. Byggnaden är ett gammalt palats från 1800-talet och historiens vingslag viskar i varje vrå. Allt är så vackert, utsökt personligt serverad frukost, härlig terrass och otroligt rar och tillmötesgående personal. Palatset var ett av de få hus som inte bombades under andra världskriget och nu tangerar vi regionens omvälvande och blodiga historia. Många minnesmärken från tre stora krig de senaste århundradena – fransk-tyska kriget, första världskriget och andra världskriget, mycket lidande, mycket sorg, men också styrka och kraft genomsyrar Reims och dess omgivningar.

Mysiga vrår överallt på hotellet


Ett stenkast från hotellet stöter vi på en byggnad med en skylt som talar om att här bodde general Eisenhower under tre månader vid krigsslutet 1945. Jag blundar för ett ögonblick, försöker föreställa mig lidandet och miljön där då, öppnar ögonen, kisar mot solen och är så glad att sluppit uppleva ett krig. I dag är Reims en välpolerad, ren och stolt stad. Den ena bygganden pampigare än den andra, trevliga torg där alla sitter ute och njuter av det fina vädret. Vi slår oss ner på Place Forum, beställer var sitt glas champagne, njuter och har det så bra. Det är ett vackert torg med plataner i ena änden och gamla romarlämningar i den andra. Några ungdomar kickar med en boll på gräsmattan framför de romerska bågarna, allt känns avslappnat och glatt.
Stadens stolthet – Katedralen, Notre Dame, är svår att missa och denna sällsamma skönhet tronar och vakar över staden. En gotisk byggnad som började byggas redan på 1200-talet och här har många konungar krönts. Kröningen av Karl VII 1429 efter att fransmännen med hjälp av Jeanne d´Arc fördrivit engelsmännen från staden är väl en av de mera välkända. I anslutning till Katedralen finner man Palais du Tau, en gång ärkebiskopens bostad, som är ett annat tips liksom Stadsoperan
Utsökt mat, trevliga kaféer överallt, mysiga torg kantade av moderna butiker eller anrika romerska minnen och så champagnehus, champagnebutiker nästan i vartenda gathörn gör det lätt att tycka om Reims. Staden står högt på vår ”komma tillbaka lista”.

Reims klassiska bakverk – perfekt till champagne
Sophie Ligeron som tillsammans med sin man äger DIVA Nord förbereder champagneprovningen!