Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att resa i coronatider

Österrike och Stubaital – ett paradis – året runt


Längtar till Alperna

Vi som älskar att resa får se tiden an och vänta på ljusare tider. I dag är det i stort sett omöjligt att resa utomlands, inte nog med att de flesta länder har stängt ner mer eller mindre, utan även att UD avråder från resor just nu. Inte ens inom Sverige bör vi fara runt i onödan. Min blogg på Vagabond heter Inre och Yttre Resor ”och just nu känns det som att man får lägga fokus på den inre resan.

Andemeningen i min blogg är att resande utvecklar oss. Genom att se och lära, möta nya människor, andra kulturer, ta del av mat- och naturupplevelser, besöka konsmuser och annat berikar vår tillvaro. Att resa med öppna ögon gör oss också mer öppna och toleranta. I skrivande stund är det svårt att ens planera för resor ut i världen. Flyg eller tåg kan ofta inte bokas utanför Sverige och detsamma gäller hotell. Däremot tror jag att många av oss gör en inre resa just nu. Kristider, rädsla, oro och en begränsad tillvaro blottar vårt innersta.

Det är intressant att reflektera över hur man själv reagerar. Tar jag det lugnt, följer Folkhälsomyndighetens råd, tvättar händerna, stannar hemma vid minsta symptom på förkylning och väntar på att krisen snart blåser över? Tänker att snart är allt som vanligt igen och jag kan planera för resor redan till sommaren eller i alla fall senast till hösten. Eller tillhör jag de där andra? De som är livrädda, möter krisen med en oerhörd ångest, söker efter minsta tecken på sjukdom. Hittar syndabockar, de som reste till Kina och Italien, eller de som sitter på ett kafé, träffar vänner och njuter av solen i stället för att helt stänga in sig.

Coronakrisen kan vara ett bra tillfälle till reflexion över vem man är, den egna personligheten och hur man hanterar orostider. Hur reagerar just jag inför en kris? När allt till slut har klingat av så kan det vara av värde att fundera över vad man lärde.

Under tiden drömmer vi som älskar resor om att vi förhoppnings snart kan planera och ta oss ut i världen igen. Resa, se, lära och uppleva men också med ny kunskap i bagaget. Tills dess, när de yttre resorna blir möjliga igen, så bjuder jag på några bilder från ett par av mina favoritresmål.

Kaffe under arkaderna i Bologna – saknar det

Att vandra ”hem” över Piazza Maggiore och fortsätta till Piazza del Nettuno efter en trevlig kväll – längtar

Nice och Medelhavet – saknar det
Nice – en återkommande favorit

Lavendelfälten i Provence