Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bila ut på kontinenten i Cororonatider

Ett torg som erbjuder njutning för alla sinnen

Som vi längtat efter att bila ut i Europa igen. Vi gör det minst en gång om året, oftast på sommaren, men denna sommar satte pandemin stopp för våra planer. Så äntligen, den 20 september, var det dags att ge sig ut igen. Jag hade sedan länge satt sträck för ledighet i min kalender och vi var mer förväntansfulla än vanligt när vi körde över Öresundsbron mot Rödby. Resrutten hade ändrats flera gånger beroende på smittspridning och olika restriktioner. Vi ville njuta – inte behöva bära ansiktsmask så därför avstod vi från Frankrike. Österrike föll också bort. Ansiktsmasker fanns naturligtvis med i bilen eftersom vi visste att dessa var obligatoriska bl. a på färjan mellan Rödby och Puttgarden. Nog kändes det märkligt att se när människor gick ut ur sina bilar och drog på sig en ansiktsmask som fick alla att se ut som någon sorts Aliens. Nåväl överfarten tar inte lång tid och strax körde vi in i Tyskland utan en enda kontroll. Trafiken flöt på som vanligt, alltså i snabbt tempo som avlöstes av olika vägarbeten och ”stau”. Vi gillar att ta en kaffe på de kaffebarer som numera finns på många rastställen, så också denna gång med skillnad att man var tvungen att täcka för ansiktet på bensinstationer och rastställen.

Framåt kvällen var vi framme vid resans första etapp, förtjusande fina Hildesheim och Hotel van der Valke som kommit att bli en favorit när det gäller övernattningsstopp. Strålande väder, en ljummen kväll och stadens vackra torg var helt befriat från ansiktsmasker. Även inne på hotellet kunde vi vara som vanligt, enda kravet på att bära mask var i frukostmatsalen och servitörerna bar ansiktsmask. Det gamla torget får en att känna sig förflyttad till medeltiden och byggnaderna är magiskt vackra. Det är svårt att förställa sig hur det såg ut den 22 mars 1945 när hela Hildesheim jämnades med marken (bl. a beroende på att det fanns fabriker med anknytning till den tyska krigsindustrin i närheten). Snabb incheckning till ”vårt” vanliga rum med utsikt över det vackra torget, ut för att dricka en god kopp kaffe på ett av alla trevliga kaféer innan det var dags för en tur i vackra ”Altstadt” samt lite shopping. Stämningen var glad och lättsam och det kändes helt underbart att vara på resande fot igen.

Utanför hotellet på väg till café Venezia

Middag åt vi på hotellets trivsamma restaurang och kvällen avslutades med ett glas lokalt vitt vin utomhus. Förra gången som vi övernattade där blev vi inbjudna till ett bröllopssällskap och även denna gång var turen med oss. Vi träffade en professionell stadskännare som hade besök av två unga japanska arkitekter och sent på natten fick vi specialvisning av husen på torget. Minnesvärd afton.

En ljuvlig tysk frukost serverades från en buffé, men allt var mycket fräscht, handsprit överallt, avstånd och enbart tillåtet med ett fåtal framme vid buffén. Lika strålande väder och med en ganska kort körsträcka framför oss, 52 mil. Vi turas om att köra, trafiken var inte särskilt tät så vi kom fram till Saarlouis i vackra Saarland redan på eftermiddagen, Det var varmt och även här en lättsam stämning och vi behövde inte ta på oss ansiktsmasken någonstans. Med jämna mellanrum stod det behållare med handsprit, man satte helt enkelt händerna framför en liten apparat och vips var man ren. Dessa var mycket frekventa vart vi än kom. Alla höll bra avstånd, det kändes verkligen enkelt att vara där.

En ljummen kväll inbjöd till middag utomhus och vi njöt på vårt underbara hotell. Totalt Corona säkrad frukostbuffé där allt (undantaget bröd) var inpackat i små och lite större glasskålar, skinka och ostar upplagda på tallrikar täckta av plast. Som alla har ansträngt sig för att vi ska kunna leva så normalt som möjligt. Många hotell var stängda i mars, april och maj och personalen vittnade om hur glada de är att ha tillbaka sina jobb och att livet så smått återgår till mera normala förhållanden. Efter den goda frukosten sa vi ”hej då” till Saarlouis och fortsatte söderut mot Schweiz. Hittills otroligt positivt överraskade över hur enkelt det går att bila ut i Europa trots allt.

Så glad är jag!
Det ena huset vackrare än det andra