Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jura – småskaligt och otroligt vackert

Jura i höstskrud

Med facit i hand är jag så glad att vi hann med en resa ut i Europa när smittspridningen var låg och det mesta hade öppnat upp. På väg hem från Schweiz blev det ett kortare stopp i Jura, som för oss är en relativt ny bekantskap. Vi har fallit handlöst för Jura och ställer oss frågan hur vi kunnat missa denna underbara del av Frankrike. Ett fantastiskt vackert landskap, berg, kullar, böljande vinfält, pittoreska byar och suveränt trevliga, öppna och tillmötesgående invånare.

Fina feta Jurakossor betar och man får nästan känslan av att befinna sig i ett pastoralt landskap. Mejerinäringen är viktig och ostarna från regionen är underbara – eller vad sägs om en 48 månaders lagrad Comté, en fullmogen Bleu Gex, en krämig Mont d´Or eller en Morbier. Första stopp blir i Poligny, en mysig liten stad där vi hittar ett par butiker med utsökta ostar och korvar, allt ska packas med hem. I Poligny kan man gärna besöka La Maison du Comté, det ser väldigt trevligt ut, men var dessvärre stängt när vi var där och i Poligny anas pandemin genom att munskydd är obligatoriskt. Det är första gången vi möter detta under resan och på så sätt känns det ganska bra att vi är på väg norrut.

Vingårdsbesök

Closerie les Capucines
Underbar gård på vårt lilla hotell

Vingårdarna ligger tätt och Juras viner är magnifika, men inte särskilt välkända i Sverige. Så är det också en förhållandevis liten andel av alla franska viner som framställs i Jura, närmare bestämt bara 0.3 procent av den totala arealen för vinodling i Frankrike. Det gör det hela ännu mera spännande. I dag har dock Juras viner uppmärksammats av alla naturvinsälskare. Vinerna har kommit på modet på vinbarer och restauranger världen över. Vare sig man lockas av naturvin eller bara riktigt goda viner framställda med så lite yttre påverkan som möjligt så är Jura ett eldorado för vinälskare.

Kör vidare till Domaine des Carlines, en underbar vingård som ligger mitt i byn Menétru – le Vignoble och här hälsar vi på våra vänner Sophie och Patrick Ligeron, som är stolta ägare till denna fina vingård. Det är inte första gången vi är där och vi köper naturligtvis flera lådor. (inom parentes kan nämnas att man numera kan köpa deras utsökta viner på Systembolaget).

Patrick låter oss provsmaka ett utsökt vin

Denna gång ska vi bo i Arbois, en förtjusande liten stad med drygt 3 500 invånare och mycket här kretsar kring viner. I varje hörn finns en vinbutik och vi hittar även en trevlig affär, Philippe Gonet, där man kan köpa vinäger gjord på Juraviner. Natten tillbringar vi i ett vackert gammalt palats, Closerie les Capucines som byggdes på 1600-talet. Vi blir varmt välkomnade och historiens vingslag hörs i varje vrå. Njuter en god middag på Aux Docks Brasserie innan vi promenerar ”hem” i ett lätt duggregn. Det känns som att vi är alldeles ensamma i det vackra palatset, njuter av tystnaden och somnar ovaggade. Efter en fin fransk frukost är det dags att fortsätta norrut.

Ljuvliga ostar hitta man på många ställen – Janin är en favorit

Ibland säger en bild mer än tusen ord