Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lago di Maggiore – vackert så att man nästan tappar andan

Vi kör in i Schweiz via Basel och trafiken flyter på väldigt bra. Det är lätt att köra bil i Schweiz, tempot är lugnt och så är det också tätt mellan fartkamerorna. Snart möter vi de snötäckta alptopparna varvat med blågröna sjöar, makalöst vackert. När vi närmar oss Gottarhardstunneln bestämmer vi oss för att köra passet – alltid kul att stanna till på toppen, drygt 2000 meter, och se snön! Denna gång är turen inte med oss – vi kör rakt genom moln, temperaturen sjunker från 20 grader till typ åtta grader, grått och regnigt! Över på andra sidan, i Airolo, lättar molen och när vi senare når Locarno och Lago di Maggiore strålar solen och det är varmt. Hotel Lounge Lago di Maggiore är precis lika vackert som på nätet. Vi får ett förtjusande rum med en stor balkong som vetter mot sjön. Det är vackert som en saga och vi skyndar ut i den charmiga lilla staden. Det Kärlek vid första ögonkastet och befriande få Corona restriktioner. Inga krav på munskydd undantaget i kollektivtrafiken. Locarno är förtjusande

Betagande vacker utsikt – Madonna del Sasso

Vad gör man i Locarno förutom att njuta av atmosfären, trevliga butiker, kaféer, barer och restauranger? Från hamnen utgår otaliga båtturer till öar och även över till den italienska sidan och det härligt när vädret är vackert. Man kan besöka vingårdar och åka eller promenera till det magnifika gamla klostret.

Det mörknar och det börjar bli dags för mat. Vi har bokat bord på trevliga Perbacco som bland annat serverar utsökta pastarätter och ljuvliga schweiziska viner. Vi dröjer oss kvar länge, pratar med ett par som rest till Locarno från Bern. Utländska turister har varit sällsynta denna annorlunda sommar. Efter en avslutande espresso går vi längs sjön och blickar ut över andra sidans blinkande ljus. Kvällen är ljummen. Ett stort gäng ungdomar sitter vid sjökanten och lyssnar på musik och en glad stämning vilar över över alla dessa små städer och byar.

Perbacco blev en favorit

Att vakna och blicka ut över sjön och se båtarna som är på väg gör en glad. Frukosten är utsökt och jag som älskar ostar av olika slag får mitt lystmäte av en mängd schweiziska ostar. I dag har vi tänkt att promenera till det högt belägna klostret Madonna del Sasso. Hade vi vetat hur mödosam färden var så är jag inte säker på att vi förtagit oss denna vandring. Det är varmt, vi har inte tänkt på att ta med oss vatten, men som väl är har vi lätt klädsel, shorts och en ärmlös topp. Vi går och går, trappsteg efter trappsteg, förbi vildvuxna trädgårdar och vi möter inte en enda människa. Till sist är vi uppe på toppen, hittar ett öppet kafé och dricker vatten i mängder. Har ni gått hela vägen, undrar kvinnan som har kaféet. Det finns ju en funicular. Jaha, det är alltså dit den går. Snart är vi emellertid framme och den bedövande vackra utsikten liksom klostret från tidigt 1700-tal gör att vi inte ångrar vår promenad. Magisk upplevelse. Vi åker tillbaka med det lilla bergståget och då måste vi ha munskydd, vilket vi inte har med oss. Inga problem säger den rara tågföraren, ni kan köpa av mig för 1 CHF.

Vi upptäckte schweiziska viner för ett par år sedan och många av dem häller världsklass, dock svåra att köpa utanför Schweiz. Människor vi träffade menade att dessa viner  behåller vi för oss själva. Tur vi hade bilen med oss och fick möjlighet att besöka en mycket trevlig vingård och packa med några dyrgripar hem. Snart att dags att resa vidare och vi är båda övertygade om att vi vill se mera av Ticino och Lago di Maggiore.

Massor av mysiga torg och gamla fina hus i centrum

Den mödosamma vandringen upp till klostret har precis inletts

Vingårdsbesök och provsmakning

God natt från Locarno