Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Medan vi väntar och längtar – Nice i mitt hjärta

Utsikt över magnifika Nice och Medelhavet

Det är inte helt enkelt att blogga om resor i tider som dessa med tuffa nedstängningar och stängda gränser. Längtan hos oss som är passionerade resare är stor. Vad gör man under tiden vi väntar? Själv har jag börjat planera för kommande resor och i juli hoppas jag att åter njuta av Frankrike och Provence. Ett annat sätt är att plocka fram alla minnen, foton, lyssna på fransk musik och att äta fransk mat.

   Det är många platser och länder jag saknar och Nice längtar jag alldeles särskilt till. Jag var där första gången som tonåring och under åren har det blivit massor av resor dit, minst en gång om året. Dock inte en enda Niceresa 2020 – det börjar märkas.

Matisse muséet är en återkommande favorit   Under tiden kan man stilla sin längtan på olika sätt. Tittar på foton och drömmer om nalkande vår, sommar, höst och vinter i Nice som faktiskt är fantastiskt året runt. Botaniserar på Marché aux Fleurs Cour Saleya, visst det går ju inte nu, men som ersättning får jag ta grönsaksstånden i Lund, hittar färska fikon, dadlar, apelsiner, citroner, vindruvor och valnötter. Via nätet kan jag köpa äkta Calisson d´Aix och få en känsla av de tretton juldesserterna i det provensalska julfirandet.

   Så är det klart Café de Turin – crevetterna, ostronen och deras orsins. Det får bli havskräftor, ostron, det grova brödet och iskallt rosévin som vi köpte i Nice 2019. Gott det också men svårt att återskapa stämningen och utsikten över Place Garibaldi, men då kollar vi på ett av otaliga filmklipp som vi tagit just där genom åren. Jag höll att glömma deras ljuvliga mousse au chocolat och jag lagar en liten mini. Det räcker med tanke på valnötter, fikon, apelsiner och allt annat.

Place Massena

Spårvagnen – alltid kul att ta en tur till ändhållplatsen


Så är det ju en noisette på Ruhl Plage, se det turkosblåa Medelhavet, känna doften av sol, hav, kryddor, resa sig från solstolen och skymta snötäckta berg. Jag bor precis vid havet så jag sätter mig i soffan framför fönstret, ser ut över ett decembergrått hav, fint det också, men något annat. Jag plockar fram ännu några bilder, lagar en noisette, sätter på fransk musik och njuter.
Så är det där andra i Nice, Matisse muséet, Chagall muséet, MAMAC för andlig spis, Vieux Ville för myllret, dofterna, kryddbutiken, tvålaffären och Waynes Musikbar. Place Massena och spårvagnen – fast vi får en spårvagn i Lund nu så en tur med den kanske? Så butikerna på Jean Medicin, brukar ofta köpa skor och kläder i Nice. Svårt att ersätta, det finns inget annat råd än att planera och boka för en sommarresa till Nice!

Magiska skaldjur på Café de Turin
Vattenspeglarna

Nästa år sitter vi här och njuter av en noisette eller kanske ett glas rosévin