Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Med Leonardo da Vinci och Mona Lisa i Loiredalen

Chateau de Chenonceau
Katedralen i Tours

Solen strålar från en klarblå himmel när TVG tåget från Paris stannar i Tours, en förtjusande stad full med historiska lämningar. Jag blir förälskad vid första ögonkastet och skulle mer än gärna tillbringa några dagar där. Katedralen från 1100-talet, konstmuseet Musée des Beaux-Arts beläget i ett före detta biskopspalats, det mysiga torget Place Plumereau, perfekt plats för att njuta av ett glas lokalt vin och spana på folk. Tours är en universitetsstad, vilket märks på den trivsamma och glada stämningen. På kvällen samlas massor av människor på mysiga kaféer och barer vid flodkanten, de så kallade Guinguette de Tours sur Loire kan varmt rekommenderas.

Klimatsmart i Tours -många franska städer har spårvägar!

Tours är en utmärkt inledning för en färd längs Loiredalen. Jag har aldrig varit där tidigare och är nyfiken och glad att vara med på denna fantastiska pressresa, i regi av franska statens turistorganisation. Det är en resa i tiden med TGV från Paris, cykling, närodlat, naturviner och mycket annat.

Slotten i Loiredalen är magnifika, vackra, sägenomspunna och flera av dem har spelat en central roll i Frankrikes historia. Man skulle behöva veckor för att besöka alla slott längs Loire, Frankrikes längsta flod, skyddad av UNESCO. Vi hann besöka fem underbara slott och jag börjar berätta om två av dessa.

Leonardo da Vinci, ett av världens största genier, bodde under några år på Clos- Lucé och jag blev mer eller mindre förälskad i detta slott och i Leonardo så klart. Att han var en fantastisk person som behärskade det mesta och lite till visste vi, men att besöka hans sovrum, ateljé och arbetsrum gjorde honom nästan levande, mycket tack vare den passionerade och inspirerande guiden. Leonardo da Vinci var perfektionist vare sig han ägnade sig åt måleri, författande, musik, uppfinningar, anatomi, matematik, arkitektur, botanik, trädgårdskapande, flygplanskonstruktioner eller något annat. Hans livsfilosofi var att allt kunde göras ännu lite bättre, vilket innebar att han egentligen aldrig avslutade något projekt helt och hållet.

Utanför Clos-Lucé
Leonardo da Vincis sovrum
Rum för skapande

Trädgården gjorde mig mållös, hur kan man efter ritningar från 1500-talet skapa vattenångor i en damm, vattenreservoarer som klarar hela försörjningen och biologisk mångfald av sällan skådat mått? Klimatvänligt, hundratals år innan detta har lyfts upp på agendan.

En del av den magiska trädgården

Leonardo da Vinci var ett utomäktenskapligt barn som tack vare sin extrema talang, intellekt, karisma och sociala kompetens skapade nätverk med 1500-talets största berömdheter i hela Europa. För mig symboliserar han en begåvning utöver det vanliga, men visar också att det mesta är möjligt om man är beredd att arbeta hårt.

Efter en god lunch åker vi vidare till Château de Chambord, ett av Loiredalens mest legendariska slott, byggt av Frans I på 1500-talet. Vi får veta att kungen flyttade varannan vecka så det var inte många dagar som han bodde på slottet. 80 procent av sin regeringstid befann sig kungen på resande fot.  I dag är det inte bara ett fantastiskt sagoslott med tinnar och torn utan här kan man beskåda det ena konstverket vackrare än det andra, så finns här inte mindre än 4 500 konstverk, promenera i en domän på 5 440 hektar, den största inhägnade parken i hela Europa.


Château de Chambord,

Under andra världskriget gick skiljelinjen mellan det ockuperade Frankrike och Vichyregionen i närheten. Motståndsrörelsen var stark i området. 1941 blev ett av de allierades flygplan nedskjutet. Piloten lyckades styra planet från slottet så att det i stället hamnade i parken, han räddades av motståndsrörelsen, överlevde kriget och för 10 år sedan var han tillbaka på slottet som en celebrerad gäst. Jag tror att samtliga blev lite rörda av den gripande berättelsen. I slutet av kriget skulle tyskarna bränna ner slottet, men tack vare byprästen, som var född i Alsace och därför behärskade det tyska språket så bra, verkställdes aldrig planen.

Upplyft och glad efter besöket på slottetMona Lisa då? Ja, att Leonardo da Vinci är konstnären bakom porträttet av henne vet nog de flesta, men att en konservator tillbringade flera nätter med Mona-Lisa (ja tavlan) är kanske mindre välbekant? Under andra världskriget hotade tyskarna att ta och förstöra konstverken från Louvren i Paris. Flera av dessa flyttades runt i Frankrike under kriget, så också porträttet av Mona Lisa, som under en period bodde på Château de Chambord. Vi fick veta att konservatorn sov tillsammans med Mona Lisa, ännu en gripande historia.

Blickar ut från ett av många torn

Det kommer mera om att cykla bland vingårdar längs Loire, livsnjutning, vin och mat, en klimatsmart resa i tiden. Hoppas ni följer med!

www.france.fr

www.vinci-closure.com

https://www.chambord.org.fr