Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ett annat Nice fjärran från turiststråken

Medelhavet tröttnar man aldrig på

När man tänker på Nice är det ofta det turkosblå Medelhavet, välfyllda stränder, Promenade des Anglais, lyxbutiker, flotta bilar, solen, rosévin, Marché aux fleurs och Vieille Ville (gamla stan), men det finns ett annat Nice långt bortom de vanligaste turiststråken.

Saint Pierre Arene

I dag svänger vi upp på den lilla gatan bortom Hotel Negresco, ett av världens mest välkända hotell och en sevärdhet i sig. Inne i baren kan man läsa storyn om det stormiga kärleksförhållandet mellan Richard Burton och Elisabeth Taylor. Passionen blev så häftig en kväll vid bardisken att Elisabeth Taylor glömde en magnifik smaragdring på disken när paret snabbt drog sig tillbaka, ringen omhändertogs och återlämnades.

Hur som helst, vi svänger in på den gatan, gör vårt första stopp vid Musée Massena, en förtjusande byggnad som är omgiven av en underbar trädgård. Väl inne väntar vackra konstverk, antika möbler och på andra våningen får man inblick i Nice historia. Ett mycket intressant museum utan någon som helst trängsel. Tar en snabb kaffe på kafé innan vi tittar in i Saint Pierre Arene, en fin kyrka, men det mest intressanta är kanske deras ”Pere”, prästen Gil Florini, en eldsjäl som bland annat startat en lunchrestaurang med bra priser så att även de mindre bemedlade får möjlighet att äta en god lunch. Prästen har också blivit berömd för La Pastis de Nice, av många klassad som en av de bästa pastiser man kan tänka sig. Själv är jag ingen pastiskännare så jag avstår från att bedöma dess kvalitet.

Rue Gambetta

Nästa mål är St. Nicholas, den ryskortodoxa katedralen, vacker som en saga. Utsmyckningen är fantastiskt med alla ikoner och med ett mycket speciellt ljusskimmer. Kan tänka att det i nuläget råder en viss spänning här, men själva besökte vi denna pampiga katedral innan kriget i Ukraina bröt ut.

Saint Pierre Arene

Nu styr vi stegen till den del som kallas Les Musciens. Här har de flesta gatorna namn efter berömda kompositörer som Rue Verdi, Rue Rossini eller Place Mozart. Stämningen känns speciell, kanske beroende på de vackra namnen och husfasaderna som bär spår av La Belle Epoque

Går tillbaka och fortsätter längs några andra gator i riktning mot stationen och Jean Medicin. Ett virrvarr av spännande gator så långt från turister som man bara kan tänka sig i en stad som Nice.  Mysiga restauranger, kaféer och specialbutiker av alla slag. Vi stannar till i den trendiga och mycket speciella butiken BD Fugue som ligger på Rue d´Angleterre. Hittade den första gången för ett par år sedan och nu har det blivit lite av en återvändare. Hälsas välkomna och byter några ord med den trevliga personalen. Vad är då detta? Jo, en bokhandel specialiserad bl. a på japansk manga, men också Tintin och ”vanliga” böcker, ett kafé med supergott kaffe. Hänger man vi kafédisken så hamnar man garanterat i en massa intressanta samtal med lokalbefolkningen.

BD Fugue

 

En blick på klockan, snart kväll och vi ska hinna några inköp på Monoprix, gå ner till havet och njuta av solnedgången innan vi gör oss i ordning för kvällens middag.

Medelhavet än en gång