Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Franska sommardrömmar

Utsikt över Medelhavet nära Antibes

Spanar ut genom fönstret och möts av januarimörker och känner att det börjar bli dags att planera kommande resor. Att det blir Frankrike råder det ingen tvekan om, trots restriktionerna i fjol blev det fyra resor dit, Provence, Jura och två gånger Loiredalen, bland annat med den fantastiska pressresan som arrangerades av Atout France/ france.sr. Nu är det nytt år, att resa och att planera resor är en av mina passioner.

En tur till Provence är svår att vara utan, hyser en passionerad kärlek till denna del av vår värld ända sedan tonåren då jag var på språkresa i Menton. Den soldränkta kustremsan, det turkosblåa Medelhavet, bergen i bakgrunden tillsammans med trevliga människor, god mat, ljuva viner, historia och fransk kultur har blivit lite av ett ”måste” varje år.

En av många små byar inte så långt från Roussillon

Södra Frankrike bjuder på det mesta och vi försöker hitta nya pärlor varje år, vilket inte alls är svårt, samtidigt som vi klart vill återvända till våra favoriter. Trakten kring Roussillon är betagande vacker och symboliserar för mig den provencalska drömmen. Peter Mayles bok, Ett år i Provence, fick många av oss att längta efter en liten gård i södra Frankrike. Här har vi besökt familjeägda vingårdar och tagit med det mest underbara viner hem, genuina, organiska och småskaliga. Njutit av iskalla roséviner medan vi tittar på folklivet och insuper doften av södern, ätit underbara måltider under stjärnhimlen, träffat öppna och inspirerande människor och lärt så mycket.

Förtjusande Roussillon
Böljande vinfält och mjuka kullar

Jag tröttnar aldrig på denna vackra del av vår jord. Stillhet och ett hållbart sätt att leva.

Här äter och dricker man gott.

Kör vi sedan lite närmare Medelhavet lockar området kring Vence där vi har bott på flera förtjusande små B&B, senast utanför Vence nu i somras. Avnjutit härliga frukostar vid poolkanten, tagit ett dopp innan vi kör runt och utforskar olika platser.

Frukost på ett litet B&B utanför Vence

Betagande utsikt från sovrummet

Redan romarna var i Provence, men området var bebott långt innan dess. Det är alltid lika roligt att plötsligt stå framför en fornlämning i en liten by, blunda och föreställa sig livet där för länge sedan. I somrars var tillbaka på Fondation Maeght, alltid lika berörande. Utställningen som pågick då, Les Giacometti: une famille de créateurs var helt enkelt magnifik.

Fondation Maeght
En av mångas gamla borgar

Ruhl Plage i Nice

Då är vi plötsligt nära Nice som är en av mina absoluta favoritstäder. Att sitta på Ruhl Plage med ett glas vin och blicka ut över Medelhavet, se båten från Korsika närma sig hamnen, det är semester. Jag går vidare med mina planer och drömmer vackra drömmar om sommar i Frankrike. Kanske hinner vi en tur innan dess? Vem vet?