Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Provencalsk magi med vin, olivolja och dödsdansen

Betagande landskap vart man än vänder blicken

Jag tror att man skulle kunna köra dag ut och dag i Provence och hitta nya betagande vackra små byar. I många av dem är det som att tiden stått still och kontrasten till turistlivet längs kusten kunde knappast vara större. På färd längs vidunderligt sköna småvägar i Provence får vi syn på skylten Bar-sur-Loup. Byn ligger, som så många andra, högt uppe på en klippa, nästan som tagen ur en sagovärld. Ser spännande ut och vi stannar till. Hittar en parkeringsplats och plötsligt befinner vi oss i en av de hundratals magiska små byar som finns i denna ljuva del av vår värld. Bar- sur- Loup är så liten att varenda människa vi möter hälsar vänligt. Knappast en enda turist, den betagande skönheten till trots. Underbara hus i alla provencalska kulörer, men också de uråldriga stenhusen. Jag blir genast förtjust och vi promenerar längs huvudgatan, ja huvudgata får man ta med en viss modifikation, men här finns ett apotek, en mycket trevlig liten tidningsaffär matbutik och en del annat. Upp till torget och det fina rådhuset, men det som fångar vår blick är den hänförande vackra utsikten. Byter några ord med ett ungt par från Paris och vi enas om denna trakt är svårslagen.

Svårslagen skönhet

Utsikt över vackra Bar-sur-Loup


Är på väg mot bilen när mina ögon faller på den gamla kyrkan. Vi går in i den högtidliga tystanden i halvmörkret när en dam önskar oss välkomna och börja berätta om La Danse Macabre, dödsdansen.På 1400-talet hölls en stor bal på slottet som ännu finns kvar, men det är privat och inte öppet för visningar. Nå, tillbaka till det som kom att kallas dödsdansen. Massor av gäster hade kommit till den eleganta och glada balen på slottet. Blundar och föreställer mig festklädda gestalter, mat och dryck, allt inramat i 1400-tal. Slottet var dekorerat med vackra bonader, intensiva dofter av jasmin, ros och viol, goda viner och utsökt mat. Musik och skratt när plötsligt tragiken är ett faktum. De tunga dofterna tillsammans med de uppvärmda rummen blev ödesdiger. Flera gäster föll i en sådan djup sömn att de aldrig mera vaknade, bland dem den unga söta Beatrice. Glädjen och festen har förbytts till en tragedi.

Utanför kyrkan
Nästan trolsk stig bland olivlundarna

Dagen tänkte vi avsluta med att prova olivolja. Vi har nämligen fått tips om ett ställe med underbar olivolja och vi letar oss fram på slingriga vägar när vi får syn på en oansenlig skylt  som talar om att man ska kunna köpa olivolja. Vi kommer lite för sent men återvänder nästa dag och det var det värt. Parkerar bilen i skuggan under några olivträd, möter ett par hundar och några höns innan vi når den lilla byggnaden som tycks vara en kombination av olivoljetillverkning och butik. Ägarinnan är en eldsjäl och entusiast utan dess like. Vi får lära oss massor om olivolja som vi inte hade någon aning om. Så får vi smaka olika sorters olja och blir hänförda. Med famnen full av oljor, oliver och tvålar lämnar vi detta underbara ställe. Solen börjar gå ned och det är snart dags att tänka på kvällens middag.

Ekologisk t och närodlat utan tillsatser

Underbara produkter som får följa med hem till Sverige