Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Balenis Saltmakerskor

“Vi är här nu, och tackar er för att ni vakar över oss och låter vår saltskörd bli riklig”. Så hälsar saltmakerskorna från Baleni sina förfäder innan de beträder det område där deras mödrar och mormödrar skördat salt från en helig källa i generationer. De lägger lite snus i en ask vid roten av ett uråldrigt blyträd, och sitter stilla en stund innan arbetet börjar.

Under vintern torkar floden Klein Letaba ut, och frilägger en av områdets viktigaste resurser: Balenis vita guld. I närheten av det ställe där den mineralrika heta källan som här kallas uMkhulu (den store) mynnar är leran full av salt. Den intrikata processen att göra salt har tillämpats av Balenis saltmakerskor i tusentals år. Här passerade handels-rutter som en gång sträckte sig så långt som till Arabien och Kina.

Ma Misola visar hur leran skrapas upp för hand från den torra flodbädden och blandas med vatten. Det får rinna flera gånger genom ett filter tills allt som kvarstår är ett mycket salt och nästan helt klart vatten. Filtren är byggda av pinnar, löv, flodsand och lera. Det ser och låter enkelt, men kräver en skicklighet som bara kan komma från generationers lärdom.

Vattnet kokas sedan på stora plåtar över öppen eld tills endast saltet finns kvar. Det kräver konstant övervakning, och kan lätt brännas vid. Att göra en plåt salt tar minst en dag. Eftersom säsongen då saltet kan skördas är begränsad spenderar många kvinnor veckovis här vid flodbädden. De sjunger och pratar för att få tiden att gå, och lagar mat tillsammans på kvällen.

Det är inte många unga kvinnor som är intresserade av att lära sig att göra salt längre säger Ma Misola med en bedrövad min. Men kanske kan turisterna ändra på detta lägger hon till. Sedan Transfrontier Parks Destinations börjat marknadsföra ett möte med Balenis saltmakerskor har deras inkom växt rejält. De får betalt för att demonstrera processen, och de flesta besökare köper också med sig flera påsar salt att ta med hem. Det blir ett välkommet tillskott till den magra hushållskassan, och kanske den stimulans som behövs för att framtida generationer ska ta sig tid att lära och bevara dessa uråldriga traditioner.

Det bästa sättet att besöka Balenis saltmakerskor är att bo på Baleni Cultural Camp: ett mysigt självhushålls-boende på gångavstånd från uMkhulu. Ett gemensamt kök med gasplattor och kylskåp gör matlagningen enkel, och på kvällen samlas alla runt brasan för att utbyta erfarenheter och höra personalens berättelser om livet i denna avlägsna del av Sydafrika.