Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så lär du barnen åka skidor

skidfamilj1.jpg

Familjen Tormena består av mamma Elsa, pappa Robert, Stella snart sex år, Saga tre år och Sebastian ett och ett halvt år. Här är Stella och Saga på Mottolino.

Jag fick ett mejl av skidälskande trebarnsmamman Elsa Tormena. Tillsammans med maken Robert och sina små drog hon till Italien i en månad för att göra just det som familjen gillar mest – åka skidor. Här ger hon bästa tipsen för att göra skidsemestern lyckad, och dessutom råd om hur man lär barnen att ta sig ner för backen.

Varför ville ni till Alperna?

– Vi vuxna är väldigt förtjusta i skidåkning och har en önskan att våra barn ska bli det med. Vi har många gånger sagt att skidsemestrarna är de bästa semestrarna och då särskilt skidsemestrarna i Alperna.

Varför valde ni just Livigno?
– När vi bestämt oss för en skidsemester som skulle vara i fyra veckor började vi titta på italienska alperna. Italien ligger oss varmt om hjärtat och vi hade hört att Livigno är en bra skidort och dessutom är det en skattefri zon vilket gör att det är billigare att leva där.

Hur finansierade ni er resa?
– Vi var föräldralediga båda två under resan. Skidsemestrar är inte billiga. Men att leva i Livigno kostade inte mer än i Sverige. Vi bodde i en lägenhet och lagade mesta maten själva. Men att unna sig lunch i backen ibland var faktiskt lite billigare än att äta lunch på restaurang i Göteborg. Vi hade bara ett liftkort – trots att de är personliga – eftersom en vuxen var tvungen att passa Sebastian. Barnens liftkort var gratis. Stannar man fyra veckor går det att förhandla sig till bättre pris på saker som hyra av lägenhet och liftkort.

skidfamilj2.jpg

Elsa har Saga i sele och plogar sig nedåt.

Hur lär man små barn att åka skidor?
– De lär sig fantastiskt fort själva. I Livigno fanns det ett flertal barnbackar med olika svårighetsgrad. Alla hade rullband som lift så det dröjde inte länge innan Saga, som är tre år, kunde åka själv upp och ner i de lättare barnbackarna. Efter några dagars träning i barnbacken kände vi att Stella klarade stora backar med mindre lutning och med Saga i sele kunde även hon följa med där. Vi hade väldig tur med vädret. Strålande sol mest hela tiden. Att barnen slapp frysa var en bra förutsättning. Vattenflaska och chokladbitar i fickan är att rekommendera. Båda stora och små kan behöva en extra energikick någon gång. Självklart får man ha ett lägre tempo när man åker med småbarn och brantare backar är ingen njutning med en treåring i sele framför sig eftersom man bara kan ploga sig neråt.

Är det inte krångligt att åka på skidresa med småbarn?
– Inte särskilt faktiskt! Vi hade en busshållplats precis utanför dörren. Egentligen var det inte nödvändigt att ta bussen men då slapp barnen att gå så långt med pjäxorna på och den vuxna slapp att bära tre par skidor. Liftpersonalen var alltid trevlig och hjälpsam. T ex hjälpte de till att lyfta upp det ena barnet när vi skulle åka sittlift.
[b]

skidfamilj3.jpg

Sebastian i gungan. Den som tog hand om honom fick hänga mycket på lekplatsen medan de större barnen var i skidbacken.

Värsta upplevelsen under resan?
– Omständigheter gjorde att Sebastian blev övertrött och inte kom till ro att somna i bilen under hemresan. Två dagar med gnällig/skrikig ettåring är enormt påfrestande!

Bästa upplevelsen under resan?

– När vi är på väg till topprestaurangen för att äta lunch och Stella för första gången åker kabinliften hela vägen upp och hon utbrister: ”Händer det här på riktigt, jag tror inte att det är sant! Så vackert! Ska vi äta lunch i himlen, eller?” Så härlig bekräftelse på att även barnen uppskattar miljön och upplevelsen.

Elsas fem bästa tips på hur får en lyckad skidresa med barn
• En bra frukost är ett måste. Vi märkte skillnad på ork när våra havregryn tog slut och vi inte längre åt grötfrukost. Slarva inte heller med mellanmål.
• Åker man mer än en vecka går det åt en vilodag för kroppen. Simhallen, studsmattor och pulkaåkning är även det ansträngande för de små.
• Att åka ett helt varv med kabinlift kan vara ”ascoolt”.
• Äter man lunch hemma kan barnen leka en stund så att de vuxna hinner smälta maten innan det är dags att köra igen.
• Jäkta inte!