Välkommen till Sveriges nyaste tågblogg!

Foto Adobe Stock

Hej!

Att ta tåget till utlandssemestern? En sån idioti, svarar en majoritet av svenskarna och bokar en flygbiljett. Att åka tåg är ju så dyrt och så ofta försenat och så krångligt att boka. Men att flyga är billigt, snabbt och pålitligt.

En del av de påståendena är oomtvistade. Tåg är ofta dyrare än flyget och mycket krångligare att boka. Sorgligt men sant. Men så är det. Till en del handlar det om de europeiska tågbolagens bristande förmåga att tänka internationellt och utmana flygbolagen. Och till en del handlar det om rent politiska beslut som senaste 30 åren präglats av idén om att bilen och flyget är modernt och tåget något passé.

Ändå, för att att använda en sliten tågmetafor, kan man nu skönja ljuset i slutet av tunneln efter tre mörka tågdecennier. Tågresandet i flera europeiska länder ökar kraftigt, inte minst i Sverige och Storbritannien. Facebookgruppen Tågsemester växer snabbt, Grand Tours sålde snabbt slut på alla sina tågresepaket till italienska Gardasjön (men finns att boka för sommaren 2019). Silverrail, som via interrail.se och europarunt.se sköter försäljningen av interrailkort i Sverige, räknar med att sälja minst 50 procent fler tågluffarkort i år jämfört med i fjol. Och Snälltågets direktlinje Malmö–Berlin har i år fördubblat antalet resenärer.

Någonting är på gång. Och det verkar som att detta nånting går på räls.

Det ska jag skildra i den här bloggen och i Vagabond. Redan i Vagabond nr 5 som kommer ut 24 maj kommer tips på åtta av Europas vackraste tågresor med kartor och tåglustskapande bilder. Nu på tisdag 1 maj 08.30–09.30 är jag med i ett direktsänt prat om resor, som till en del handlar om tåg, i Sveriges Radio P1. Och i höst blir det ännu mer tågreseskildringar från vitt skilda delar av världen i Vagabond.

Samtidigt håller jag på med en reportage- och essäbok om tågresandet historia, nutid och framtid, som jag researchar för fullt och som jag tror kommer att komma ut under 2020.

En sak är dock säker: närmaste två åren kommer jag att åka mer tåg utomlands än någonsin tidigare i mitt liv.

All aboard! som amerikanen säger. Var god stäng dörrarna. Nu åker vi!

Häng med! 

 

Per J Andersson, Vagabond

PS. I väntan på nästa blogginlägg kan du lyssna på min radioessä, Drömmen om tåget, som sändes i Sveriges Radio P1 Kultur ifjol med programförklaringen: ”Tåget. En symbol för frigörelse! Men också för det hotfulla. En katalysator för vänsterprassel och mordkomplotter. Per J. Andersson har dykt ner i tågresans roll på bioduken och i litteraturen.”

Läs första blogginlägget här: Den underbara tågstationen!