Svenskarnas drömtågresa är Transsibiriska

Transsibiriska är den tågresa som de allra flesta svenskar drömmer om, följt av Orientexpressen.

SJ har beställt en Sifoundersökning för att ta reda på vad svenskarna tycker om att ta tåget på semester. Resultatet är uppmuntrande: allt fler svenskar väljer att åka tåg på semestern. Och Transsibiriska är den tågresa som de allra flesta svenskar drömmer om, följt av Orientexpressen. Förmodligen för att det är de två klassiska tåglinjer som oftast exponerats i media.

Klimatdebatten har under de senaste åren ökat intresset för att resa tåg på semestern. Att åka tåg på semestern blir allt mer populärt bland alla dem som är bekymrade för klimatet, men samtidigt vill se nya saker.

Nästan var femte svensk (18 procent) uppger i SJ:s Sifoundersökning att det klassiska tågäventyret från Moskva till Peking är deras drömresa på räls. Orientexpressen, som numera är ett lyxigt turisttåg, som sedan något år tillbaka endast går mellan London och Venedig, är nästan lika populär (17 procent), förmodligen skapat av känslan av klassisk la belle époque-lyx som filmatiseringarna av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen skapat. Senaste versionen i regi av Kenneth Branagh, som också spelar huvudrollen, detektiven Hercule Poirot.

Även Sverige tar sig in på önsketågresor-topp-tio-listan. På femte plats ligger SJs Arctic Circle Train. Trots att resan till Narvik via Abisko och Riksgränsen fortfarande är relativt okänd bland svenska resenärer slår den klassiker som Glaciärexpressen i Schweiz, Rovos Rail i Sydafrika och Shinkansen i Japan. Bland utländska turister i Sverige är resan en riktig favorit, inte minst bland besökande japaner, engelsmän och indier.

SJ blir ofta utskällda för än det ena än det andra. Ofta handlar det om förseningar – mer om det i ett senare blogginlägg. Men det är ganska häftigt att det finns ett svenskt mini-tågluffarkort i form av ett flexibelt tredagarspass som kallas Arctic Circle Pass som gör att resenären kliva av och på längs sträckans stopp så mycket de vill.

Glaciärexpressen och Bernina Express på Rhätische Bahn finns med på svenskarnas topp-tio-favoritresor. Foto Adobe Stock

Här är svenskarnas drömtågresor

  1. Transsibiriska järnvägen. Klassisk tågresa från Moskva till Peking, 18 procent.
  2. Orientexpressen. Femstjärnig järnväg från London till Venedig, 17 procent
  3. California Zephyr. En naturskön resa mellan Chicago och San Fransisco, 8 procent (den ska Tågbloggens utsända åka i höst – watch out!).
  4. Bernina Express. Spektakulär resa genom alpvärden, från Chur i Schweiz till Tirano i Italien, 6 procent.
  5. The Ghan. Från Darwin i norra Australien till Adelaide i söder, genom det röda australiensiska ökenlandskapet, 6 procent.
  6. Arctic Circle Train. Genom norrskenets och midnattsolens land. Från Kiruna till Narvik, 5 procent.
  7. Glaciärexpressen. Med vidunderlig utsikt över alperna går resan mellan skidorterna St Moritz och Zermatt i Schweiz, 4 procent.
  8. Rovos Rail Lyxig tågresa mellan Kapstaden och Pretoria i Sydafrika, 3 procent.
  9. Shinkansen. Höghastighetståg som går i över 300 km/h, bland annat mellan Tokyo och Osaka i Japan, 3 procent.

Källa: SJs Sifo-undersökning hade 1466 svarande och frågan löd: ”Vilken är din drömtågresa?”.