Tågluff 2018: Det förväntade och det oförutsedda

Tre liggplatser till Padova, 5 mil och 27 minuters tågresa från Venedig.

Själv hade jag inte kommit på att leta platser på Romtåget och kliva av i Padova. Se där vad en människa bakom en disk kan som en digital sajt inte klarar av.

Allt blir ju inte som man tänkt sig. Efter en natt i Wien skulle vi ta nattåget till Venedig. Men så ville 15-åringen stanna en natt till. Fint! Då tar vi nattåget nästa kväll. Kollar på österrikiska järnvägens (ÖBB:s) sajt där man kan boka sitt- ligg- och sovplatser smidigt om man redan har färdbiljett. Och det ju vi i våra Interrailkort. Men det är fullbokat.

Gruvar mig för att jag måste åka till Hauptbahnhof och fråga i biljettförsäljningen. Sajten kan ju ha fel. Det finns kanske nån liten kvot med extra liggplatser som en människa bakom en disk kan trolla fram.

Men först ett besök på tivolit i Praterparken. Då ser jag att ÖBB har ett bokningskontor på Praterstern, stationen dit vår tunnelbana anländer för besöket i parken. Förhoppningsfullt frågar jag den blonda österrikiskan som ledigt byter mellan tyska och perfekt engelska medan frågorna haglar från mig som står först i kön och de som står bakom och inte riktigt kan vänta. Hon är ett under av simultanförmåga, språkbytesteknik och lugn.

Kaffe och apfelstrudel på slottet Hofburgs kafé i Wien.

Nej, nattåget till Venedig är verkligen fullt. Men säger hon, ni kan ju ta nattåget till Rom och stiga av i Padova, 27 minuters tågresa från Venedig.

– Jaaa, ropar jag entusiastiskt. Boka!

Och det gör hon. Tre platser i en liggvagn. Drygt 300 kr per person. Okej, inte gratis, men sammanlagt blir det ungefär samma kostnad som en hotellnatt för oss tre. Och när vi vaknar och kliver av halv sex på morgonen äter vi frukost på stationen i Padova och tar sedan anslutningståget halvsju och är på Santa Lucia-stationen vid Canal Grande innan tuppen hinner gala och morgonens nygjorda mozarella hinner svalna. Eller så stannar vi en förmiddag i Padova och spaniar in Tizian-freskerna i Scuola del Santo-kyrkan eller botaniska trädgården, tydligen en av Europas äldsta …

Själv hade jag inte kommit på att leta platser på Romtåget och kliva av i Padova. Se där vad en människa bakom en disk kan som en digital sajt inte klarar av.

Det berömda pariserhjulet i Pratern. Men vi valde höghöjdsslänggungan och gokarten.