Älgar och äpplen istället för lejon och mango

Älg- istället för lejonsafari. Foto: Adobestock

Lejonsafari? Äh, satsa istället på älgsafari. Sugen på Stonehenge? Ja, men vad är det för fel på Ale stenar. Skidåkning i midsommar? Jo, Zermatt i all ära, men det funkar också vid Riksgränsen.

Vingårdssemester? Ta tåget till Kullahalvön. Lejonsafari? Satsa istället på älgsafari. Sugen på Stonehenge? Ja, men vad är det för fel på Ale stenar. Skidåkning i midsommar? Jovisst, Zermatt i all ära, men det funkar också vid Riksgränsen. Och alla dessa platser kan du ta tåget till. Klimatsmart så det förslår.

SJ vill slå ett slag för Svemester, alltså att vi håller oss inom landets gränser på semetsern. Inte så konstigt. Sedan ett antal år har SJ backat hem till sin kärnverksamhet och trafikerar idag nästan bara svenska destinationer – med undantag för Köpenhamn, Oslo och Narvik.

För att inspirera oss som hellre tar tåget istället för flyget, men som ändå längtar efter det spektakulära och exotiska har SJ listat tio platser som ersättning för liknande resmål i utlandet. Så tänk bort Mosel, Bretagne, Zermatt och Phuket och åk istället till:

1. Kullahalvön – Mosel

Skördetid för svenska vingårdar

Du behöver inte åka ända till Tyskland för att dricka utsökta vita kvalitetsviner. Ta istället tåget till Skåne och smaka viner på druvan Solaris, som enligt vinexperter blir bättre i södra Sverige än i ursprungslandet Tyskland. Speciellt när druvorna skördas sent får vinerna en söt ton med smaker av honung och mandel.

  • Svenska viner får idag internationella utmärkelser för sin fantastiska kvalitet och du hittar numera svenskt vin på många kända restauranger i Norden, säger Carl-Magnus Hedin, vinbonde på Vingården Villa Mathilda.

I Tyskland ligger vingårdarna utspridda längs floderna Mosel och Rhens sluttningar, medan Carl-Magnus vinodlingar breder ut sig bland höga kullar och hisnande branter på Kullahalvön i nordvästra Skåne. En plats minst lika storslagen som Mosel.

På Kullahalvön finns fyra vingårdar som välkomnar besökare för vinprovning av svenska viner. Under hösten skördas vindruvorna. Då bjuder områdets största vingård in till skördefest där besökare får hjälpa till att plocka vindruvor. Intresset för svenskt vin har exploderat och resultatet av den snabba utvecklingen har inneburit att Sverige gått från några få hobbyodlare till över 200 vinodlare. De flesta finns i Skåne, men även i Halland, på Gotland och i Blekinge hittar du vinodlingar.

Fakta

Plats: Kullahalvön

Närmaste tågstation: Helsingborg

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Kullahalvön: 4 kg Co2 (tåg och buss)

Till Mosel: 244 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst:240 kg Co2

Länkar: 

Arilds Vingård: https://arildsvingard.se/

Kullabergs Vingård: https://kullabergs.se/

Vingården Villa Mathilda: https://villamathilda.com/

Södåkra Vingård: https://www.sodakravin.se/

2. Bohuslän – Bretagne

Smaka världens godaste ostron i Bohuslän

Visste du att världens godaste ostron kommer från Grebbestad? Experter menar att det vilda och karga havsklimatet ger ostronen extra mycket smak. Vid Västkusten blir vattnet aldrig för varmt för ostronen som trivs bäst i en temperatur på 8 till 10 grader. Här är även vattennivån konstant, till skillnad från den franska kusten där ebb och flod underlättar ostronskörden. Det innebär att de svenska ostronen plockas av dykare, vilket gör dem speciella.

  • Kvalitetsmässigt är det svenska ostronet ett av de finaste i världen. Jag tror nästan att vi i Sverige har ett strå vassare ostron än fransmännen, säger Dieter Berner, flerfaldig VM-mästare i ostronöppning.

Precis som Bretagne, är Bohuslän ett gigantiskt ostronmecka. I Grebbestad fiskas 90 procent av Sveriges ostron och där hålls i år SM i ostronöppning. I Grebbestad kan den som vill lära sig mer om ostron åka på ostronsafari. Det är en fisketur på havet tillsammans med professionella ostronfiskare som lär dig att fiska ostron med vattenkikare och håv. Du får även lära dig hur man öppnar dem och förstås hur man äter dem.

Plats: Grebbestad

Närmaste tågstation: Tanum

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Bohuslän: 4 kg Co2 (tåg och buss)

Till Bretagne: 340 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst:336 kg Co2

Länk: https://klemmingsdyk.se/ostronsafari/

2. Ales stenar – Stonehenge

Skånes gåtfulla fornlämning

Ales stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning – och Sveriges svar på Stonehenge. Nära hamnen och de mysiga fiskrökerierna tornar Ales stenar upp på Kåsebergaåsen med en vidsträckt utsikt över både hav och himmel. Än idag finns det många teorier om hur och varför monumentet restes. Några är bevisade medan andra förblir ett mysterium.

Mystiken kring monumentet lockar hundratusentals besökare varje år. Enligt arkeologer har skeppssättningen troligtvis varit en gravplats. En alternativ teori är att stenarna har fungerat som en solkalender. Stenarnas tycks vara placerade så att solen vid sommarsolståndet går ned vid monumentets ena spets och går upp vid den motsatta spetsen vid vintersolståndet.

Platsen har onekligen haft en stor betydelse för människor i området. Än idag är Ales stenar en viktig mötesplats för olika hedniska och nyandliga grupper under högtider så som sommar- och vintersolståndet.

Fakta

Plats: Kåseberga

Närmaste tågstation: Ystad

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Ales stenar: 3 kg Co2 (tåg och buss)

Till Stonehenge: 320 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst:317 kg Co2

Länk: https://www.ystad.se/turism/se-och-gora/sevardheter-och-besoksmal/kaseberga-och-ales-stenar/ales-stenar/

4. Älgsafari – Lejonsafari

Nordens storvilt i Småland

Planerar du att åka på safari och väljer mellan Sydafrika och Tanzania? Välj Småland istället – ett av världens älgtätaste områden. Handen på hjärtat – har du mött skogens konung i sitt rätta element? Det är något annat än på TV, vid vägkanten eller på en djurpark. Hur kommer det sig att Älgsafari är en så stor turistmagnet för utlänningar? Det finns något här som vi svenskar.

Älgsafari finns i hela landet, från norr till söder med undantag för Gotland. Under turen möter du älgen i sitt vilda tillstånd, antingen till fots eller i ett fordon. I Sverige finns det cirka 300 000 älgar under hösten. Har du tur stöter du även på den sällsynta vita älgen.

Fakta

Plats: Markaryd

Närmaste tågstation: Markaryd

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Markaryd: 0,0039 kg Co2 (tåg)

Till Tanzania: 1066 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst: 1 065 kg Co2

Länk: https://www.visitsmaland.se/sv/upplevelser/natur-och-aventyr/smalands-algparker

5. Varberg – Budapest

En dunderkur för badsugna

Budapest är känt för sina många källor och vackra spabad som värmer både kropp och själ. Precis som varma termalbad, gör även kallbad, underverk för kroppen. Enligt forskning bidrar kallbad till minskad trötthet och spänningar samt ökad energi.

Kanske behöver du ett uppiggande bad nu när hösten är här. Men varför trängas med tusentals turister i miljonstaden Budapest när du snabbt och enkelt kan ta dig till lilla Varberg?

Sveriges mest kända kallbadhus, Varbergs Kallbadhus, är öppet året runt och för den modige erbjuds även vinterbad. Efter ett svalkande havsdopp kan du njuta i bastun med utsikt över Kattegatt.

Den vackert gyllene arkitekturen hos Kallbadhuset påminner om termalbadet Széchenyi, Europas största badhus. Fördelen med Varberg är att du slipper trängseln och kan i lugn och ro återhämta dig på hemmaplan.

Fakta

Plats: Varberg

Närmaste tågstation: Varberg C

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Varberg: 0,003 kg Co2 (tåg)

Till Budapest: 272 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst: 271 kg Co2

Länk: https://www.kallbadhuset.se/

6. Malmö – Berlin

Sveriges svar på Berlin

Många åker till Berlin för att uppleva modern konst, urbant stadsliv och god falafel. Dessa upplevelser finns faktiskt närmare än du tror. I Malmö finns det fler konstgallerier per person än i någon annan svensk stad och en tredjedel av invånarna är utlandsfödda, precis som i Berlin.

På kvällen förvandlas Möllevångstorget från ett grönsakstorg till ett livligt barområde som huserar barer och klubbar i en salig blandning. Lite som Kreutzberg i Berlin. För cocktailentusiasten ligger Lilla Torg ett stenkast bort, vilket påminner om de sofistikerade barer som finns i Berlins distrikt Mitte. Även levnadskostnaderna är lika i båda storstäderna. Det är med andra ord inte konstigt att Malmö ibland kallas för Sveriges Berlin.

De båda städerna har mycket gemensamt, men det finns ett område där Malmö särskiljer sig rejält. Medan Berlin har floden Spree som flyter genom staden har Malmö havet och Öresund. Med stadens kustläge har Malmö ett bälte av mysiga stränder med tillhörande promenadstråk om kvällarna inte slutar i storstadspulsens tecken.

Fakta

Plats: Malmö

Närmaste tågstation: Malmö C

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Malmö: 0,003 kg Co2 (tåg)

Till Berlin: 192 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst: 191 kg Co2

Länk: https://www.malmotown.com/

Riksgränsen istället för Zermatt. Foto: Adobestock

7. Riksgränsen – Zermatt

Skidåkning i världsklass

Drömmer du om att bo exklusivt bland snötäckta bergstoppar? Du kanske tänker Zermatt, vi tänker Riksgränsen. Riksgränsen är en upplevelse i världsklass – som väl kan mäta sig med Zermatt. Båda orterna är snörika, erbjuder stora skidområden och spektakulära toppar, men det finns en skillnad. Till Riksgränsen kan du åka tåg hela vägen. Dessutom har du möjlighet att åka skidor i midnattssol från mitten av maj.

Femton mil norr om Polcirkeln ligger Riksgränsen. Här väntar Sveriges bästa offpistberg, oanade möjligheter till helikopterskidåkning samt toppturer. Dessutom erbjuds fantastiska vyer över de svenska och norska bergskammarna.

Cirka 50 meter från gränsen till Norge ligger det nybyggda hotellet Niehku, ett unikt skidhotell byggt i Malmbanans gamla lokstall som i början av 1900-talet användes för att frakta järnmalm.

  • Det är enkelt att ta sig till Riksgränsen, inte minst med tåg. Riksgränsen erbjuder närhet till riktigt stora fjäll och storslagen skidåkning. Jag har rest till många skidorter runt om i världen, men jag kommer alltid tillbaka till favoriten Riksgränsen, säger Johan ”Jossi” Lindblom, bergsguide och medgrundare till Niehku.

Förutom Jossi drivs hotellet av Patrik ”Strumpan” Strömsten, före detta elitskidåkare och prisad sommelier. De kombinerar skidåkning, äventyr och matkultur till en upplevelse i världsklass.

Fakta

Plats: Riksgränsen

Närmaste tågstation: Riksgränsen

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Riksgränsen: 0,016 kg Co2 (tåg)

Till Zermatt: 358 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst: 354 kg Co2

Länk: https://riksgransen.se/

https://niehku.com/sv/

Abisko istället för Reykjavik. Foto: SJ

8. Abisko – Reykjavik

På jakt efter det magiska skenet

Människor över hela världen fascineras av den arktiska naturen i norr. Island har till exempel häftiga och sällsynta gejsrar, men det finns ett naturfenomen som står över alla andra – nämligen norrskenet.

Den klara och becksvarta natthimlen i Abisko skapar perfekta förutsättningar för att få syn på norrsken. 2015 blev Abisko utsedd till världens bästa plats att se norrsken från och numera lockar Abisko norrskensturister från hela världen.

Trots att det går att se norrsken i Sverige under hela vinterhalvåret från oktober till mars har drygt hälften av svenskarna aldrig sett norrsken. Så istället för att söka äventyret utomlands i vinter, ta tåget till Abisko och upplev ett av världens mest magnifika himlafenomen.

Fakta

Plats: Abisko

Närmaste tågstation: Abisko

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Abisko: 0,016 kg Co2 (tåg)

Till Reykjavik: 392 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst: 391 kg Co2

Länk: https://www.auroraskystation.se/

9. Lost City – Tropical Island

Tropisk värme i vintermörkret 

Lost City i Örebro är Sveriges motsvarighet till Tysklands badland Tropical Islands. Här är det sommar varje dag. I en tropisk miljö med 30 graders värme finns attraktioner som vilda forsar, häftiga vattenrutschbanor samt en stor bassäng med vågmaskin. Det är med andra ord lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader.

På Lost City kan barnen delta i roliga skattjakter och göra kluriga uppdrag, medan vuxna kan slappna av på relaxavdelningen. Precis som på Tropical Island finns det också möjlighet att övernatta. I anslutning till Lost City finns det nämligen förstklassiga stugor.

Fakta

Plats: Örebro

Närmaste tågstation: Örebro C

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Örebro: 0,001 kg Co2 (tåg)

Till Tropical Island (Berlin): 192 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst: 191 kg Co2

Länk: https://lostcity.se/

Harads i Norrbotten istället för Phuket. Glöm inte långkalsongerna. Foto: Adobestock

10. Harads – Phuket

Lyxigt boende i exotisk trädkoja

Tänkt dig att bo avlägset i en exotisk trädkoja precis som i Phuket men utan att behöva resa över halva jordklotet. Omkring tio mil utanför Luleå eller fyra mil utanför Boden ligger Treehotel i orten Harads. Det är ett hotell i internationell klass som fått erkännande för sin unika design och spännande arkitektur. Hotellet har sju unika rum, bland annat en spegelkub, ett fågelbo och ett ufo.

Här kan du bokstavligen bo bland trädtopparna 4–6 meter över marken. Att få vakna upp mitt i den norrländska skogen med vy över Luleälven, är en fantastisk upplevelse. Du behöver alltså inte åka långt, när du kan få en minst lika häftig upplevelse endast en tågresa bort.

Fakta

Plats: Harads

Närmaste tågstation: Boden C

Period:

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Boden: 0,0023 kg Co2 (tåg)

Till Phuket: 1150 kg Co2 (flyg)

Klimatvinst: 1 149 kg Co2

Länk: https://treehotel.se