Minst dåliga europeiska tågbokningssajten

Tid för avgång med snabbtåget från Milano Centrale mot Basel. Foto Per J Andersson

En tågresa mellan Tyskland och Spanien eller mellan Storbritannien och Italien fixar sajten galant, trots att det krävs byten mellan olika tågbolag

Det är inte lätt att boka en tågbiljett ut i Europa. Det är ett påstående som ofta upprepas. Och visst, en tågresa med flera byten som omfattar exempelvis såväl SJ som danska DSB, tyska DB och franska SNCF är knivig att få till utan professionell hjälp. Men europeiska resenärer som ska ta sig mellan städer i olika länder på kontinenten har det betydligt lättare. För det finns redan idag en hyfsat bra sajt där du kan boka sammanhängande tågresor med flera tåg- och bussbolag, nämligen Trainline.

En tågresa mellan Tyskland och Spanien eller mellan Storbritannien och Italien fixar sajten galant, trots att det krävs byten mellan olika tågbolag. Men tyvärr är varken SJ eller danska DSB med i samarbetet, så den som försöker boka Stockholm–Paris går tyvärr bet även på Trainline.

Och vid en sökning så upptäcker man trist nog också att de bussresor som erbjuds som konkurrent till tågresorna praktiskt taget alltid är mycket billigare.

Men ändå: Trainline är än så länge, i väntan på att konkurrenterna ska lansera bättre tågbokningsajter, minst dålig bland de dåliga. Det är alltid något.

Är med i Trainline

Eurostar (London–Paris/Bryssel/Amsterdam), franska SNCF, TGV Lyria och Ouigo, fransk-belgisk-tyska Thalys, tyska Deutsche Bahn, österrikiska Westbahn, fransk-italienska Thello, spanska Renfe, italienska Trenitalia och Italo plus bussbolaget Ouibus.

Är inte med i Trainline

Svenska SJ, MTR och Snälltåget, danska DSB, österrikiska ÖBB och inget av tågbolag i östra Europa.

Nya böcker om tågresande

Hösten 2019 kommer min reportage- och essäbok om tågresandet dåtid, nutid och framtid. Redan i mars 2019 kommer Facebookgruppen Tågsemesters bok med inspirerande reseskildringar skrivna av gruppens medlemmar och ett guidekapitel om hur man bokar och reser med tåg i framförallt Europa skrivet av mig. Watch out!