
Flyget kan få tågets samarbetskrångel, nationella paragrafrytteri och samarbetsovilja mellan olika länder, så får tåget flygets smidighet. Bytt bytt, kommer aldrig mer tillbaka.
Sjukt billiga flygresor. Det är rubriken på söksajten Flygresors reklamkampanj som gått på stortavlor på busshållplatser och tågperronger hela hösten. Budskapet känns helt rätt. ”Sjukt” passar så bra i sammanhanget denna höst, men kanske inte på det sätt som annonsbyrån som gjorde kampanjen hade tänkte sig det.
Idag kom ännu ett Flygprisindex som görs av en annan söksajt, Travelmarket, som jämför priser från mer än 1 000 resebokningssajter och reseföretag.
Där konstaterar man att tio av de undersökta rutterna nu har de lägsta priserna någonsin. Det gäller tur-och-retur-resor veckan före jul (vecka 51) mellan bland annat Stockholm och Wien (970 kr), Göteborg och Berlin (389 kr) och Köpenhamn och New York (3 118 kr).
Häromdagen kollade jag vad det skulle kosta att flyga till London 24 januari. Jag ska intervjua en tågexpert strax utanför den brittiska staden och hade paradoxalt nog tänkt flyga dit, eftersom jag tyckte att tåget var för dyrt och just mellan Stockholm och London tar lite väl lång tid. Efter en snabbsökning på en tredje söksajt, Momondo, fick jag napp på Ryanair som kan ta mig till London för 124 kr enkel väg.
Vilket kap! Jag borde ha jublat. Istället kände jag mig dyster och stängde ner söksajten.
Det är helt enkelt för billigt. Det är sjuk billigt.
Sverige är idag ett av världens tio billigaste flygländer, enligt en sammanställning från flygsökmotorn Kiwi tidigare i år. De hade undersökt resor till världens 75 mest besökta länder. Snittpriset för att flyga från Sverige var då ca 72 kr per 10 mil, att jämföra med flyg från Finland som kostar nästan 400 kr per tio mil. Sverige delar billighetstoppen med bland andra Indien, Azerbajdzjan, Malaysia och Ryssland.
Effekten har inte låtit vänta på sig. Svenskarnas långdistansflygande har ökat med 130 procent sedan 1990.
De billiga flygresorna har åstadkommits av en kombination av mördande konkurrens och låga skatter. Hurra, marknadsekonomin funkar! skulle man kunna utropa. Det är ju bara det att det är till priset av dumpade löner och sämre arbetsvillkor för ombordpersonalen och, framförallt, ett ständigt växande bidrag till den skenande klimatuppvärmningen.

Samtidigt finns ju här svaret till hur man skulle kunna få tågen i Europa att bli mer attraktiva och locka över miljoner internationella resenärer från flyget. Det är ju bara att lansera effektiva bokningssökmotorer (som inom flyget), välfungerande internationella samarbeten (som inom flyget), fri konkurrens (som inom flyget) och skattelättnader (som för flyget).
Helst skulle man ju vilja byta. Flyget kan få tågets samarbetskrångel, nationella paragrafrytteri och samarbetsovilja mellan olika länder, så får tåget flygets frihet, smidiga bokningssystem och skattefrihet.
Så gör vi. Bytt bytt, kommer aldrig mer tillbaka.
Nya böcker om tåg
Nästa år kommer flera böcker om tågresande. I mars kommer Facebookgruppen Tågsemester med en inspirationsbok (där jag skrivit ett av kapitlen) med samma namn som Facebokgruppen (redaktörer Eva Wrede och Susanna Elfors). I april kommer Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson med Med tåg genom Europa (Roos Tegner förlag) och i september kommer min resereportage- och essäbok om tågresandets dåtid, nutid och framtid (Ordfront förlag).